23 Eylül 2024 Pazartesi

Eğitim-Sen Giresun Şubesi: Hukuksuz ihraçlar görevlerine iade edilmelidir

OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi talebiyle Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Giresun Şubesi, "Hukuksuz ihraçlar görevlerine iade edilmelidir" denildi.

Eğitim-Sen Giresun Şubesi, OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi talebiyle Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"Oyalamaya hayır! Haksız, hukuksuz ihraçlar görevlerine iade edilmelidir" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Giresun Şube Yönetim Kurulu adına Bahar Bay, "OHAL KHK'leri ile MEB'den 34 bin 393 kişi, yükseköğretim kurumlarından 7 bin 312 kişi (5 bin 904 akademisyen, bin 408 idari personel) kamu görevinden çıkarılmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi sürecine katıldıkları iddiasıyla ihraç edilen asker sayısı 15 bin 584, polis sayısı ise 32 bin 93 iken benzer suçlamalardan dolayı eğitim ve yükseköğretim alanında yaşanan toplam ihraçların sayısı 41 bin 705'tir. İhraç edilen eğitim ve bilim emekçisi sayısı asker ve polis sayısından fazladır" diye belirtti.

Bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında Eğitim-Sen üyelerinde bulunduğu, on binlerce eğitim ve bilim emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engelin olmadığını ifade eden Bay, "Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği noktayı göstermektedir. Örneğin ilgili makamlara dilekçe ile başvuran Eğitim-Sen üyeleri hakkında, ihraçlara neden olan suçlamalarla ilgili herhangi bir soruşturmanın olmadığı ortaya çıkmasına rağmen gerekli adımlar ısrarla atılmamaktadır" diye konuştu.

Eğitim ve bilim emekçilerinin iç hukuk ve uluslararası hukukta güvence altına alınan demokratik haklarını kullandıkları için suçlanmaları, ihraç ve sürgün cezaları ile karşı karşıya kalmalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Bay, "En temel sendikal faaliyetlerimizin adli ve idari soruşturma, ceza konusu yapılamayacağına dair sayısız mahkeme ve AİHM kararı olmasına karşın yargı kararlarının yok sayılması, hukuka ve demokrasiye karşı açık bir meydan okuma anlamına gelmektedir" diye kaydetti.

Bay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sendikal faaliyetlerin hiçbir suretle cezalandırılamayacağı uluslararası sözleşmelerde, insan hakları sözleşmelerinde, Anayasa ve mahkeme kararlarında hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde açıkça tanınmıştır. Bu konuda çok sayıda AİHM, Danıştay ve idari yargı kararı bulunmaktadır. Eğitim ve bilim emekçilerinin iç hukuk ve uluslararası hukukta güvence altına alınan demokratik haklarını kullandıkları için suçlanmaları, ihraç, açığa alma ve sürgün cezaları ile karşı karşıya bırakılmaları tamamen hukuksuzdur. OHAL KHK'lerinden güç alarak her türlü hukuksuzluğa imza atanlar yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir."