30 Eylül 2024 Pazartesi

Eğitim Sen Diyarbakır: KYK kredi faizleri silinsin

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu şubesi, KYK kredi geri ödemelerine getirilen yüksek faizlere tepki göstererek, borç faizlerinin silinmesini ve borçların yeniden yapılandırılmasını istedi.

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu şubesi, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerine getirilen yüksek faizlere ilişkin şube binasında toplantı düzenledi. "KYK kredi faizleri silinsin! Öğrencilere kredi değil burs verilsin" pankartı asılan basın toplantısında açıklamayı Eğitim Sen 1 No'lu Şube yöneticisi Şeyhmus Tekin yaptı. İktidarın yanlış politikalarıyla çoklu kriz sürecine girildiğini dile getiren Tekin, genç işsizliğinin yüzde 25'i aştığı ve eğitim giderlerinin çığ gibi büyüdüğü bir ortamda eğitimin bir lüks haline geldiğini dile getirdi.

KYK'nın yıllardır öğrencilerin barınma ve burs ihtiyacını karşılayamadığını ve öğrencilerin tarikat yurtlarına mahkum edildiğini ifade eden Tekin, "Sınırlı sayıda öğrenciye verilen burs ve kredi kullanan öğrenciler, şimdi de yüksek faizli geri ödemeler ile bir şok daha yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

Tekin, KYK'nın kredi geri ödemelerine yaptığı fahiş faiz oranlarıyla öğrencilerin borçlarının 2-3 kat arttırılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Ülke genelinde 5,5 milyon gencimizin kredi borcu bulunduğu ve 400 bini aşkın gencimizin ise icralık olduğu, kendi veya ailesinin evine haciz işlemleri yapıldığı bilinmektedir. İktidar başta beşli çete olmak üzere yandaş şirketlerin milyarlarca liralık vergi borcunu bir kalemde silebiliyorken, ülkenin geleceği olan öğrencilerimizin kredi borçlarını icra yoluyla almaya çalışması kabul edilemez. Buradan iktidara sesleniyoruz; bu yanlıştan derhal vazgeçin. Sadece yandaş şirketlere, kamu garantili ihalelere ve kurumların gereksiz harcamalarına aktarılan bütçe kesilirse milyonlarca öğrenciye karşılıksız burs verilebilir. Kredi borcu bulunan 5 milyonu aşkın gencimizin borç faizleri silinerek, geri ödemeler taksitlendirilerek, işe yerleştikten en az bir sene sonra ve faizsiz bir şekilde düzenlenerek tahsil edilme yoluna gidilmelidir."