25 Eylül 2024 Çarşamba

Eğitim Sen: Deprem bölgesinde eğitim sağlıklı ve güvenli koşullarda yürütülmeli

Deprem bölgesinde eğitimin 24 Nisan'da başlamasına ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen, bölgede süregelen sorunlara dikkat çekerek sağlıklı ve güvenli koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Maraş merkezli depremler sonrası deprem bölgesinde eğitimin durumuna ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) deprem bölgesinde yer alan pek çok ilçede eğitim ve öğretimin 24 Nisan'da başlaması kararına işaret edilen açıklamada, "27 Mart tarihinde bazı ilçelerde okullar açılırken, Hatay'da 8, Malatya'da 5, Adıyaman'da 4, Kahramanmaraş'ta ise 9 ilçede açılmayan okullarda eğitim öğretim 24 Nisan Pazartesi günü başlayacaktır" denildi.

Deprem bölgesinde barınma, ulaşım, okul binalarının hazırlanması gibi temel hazırlıklara ilişkin hiçbir somut bilgiye ulaşılamadığına dikkat çekilen açıklamada, MEB'in deprem bölgesinde eğitimin sağlıklı ve güvenlikli koşullarda başlayabilmesi için neler yaptığını kamuoyuna açıklaması gerektiği belirtildi.

Deprem sonrasında bölgeden 3 milyon 657 bin öğrencinin 250 bin 686'sının diğer illere nakilini aldırdığı ifade edilen açıklamada, illere geri dönüş yapan öğrenci sayısının ise 32 bin 659 olduğu kaydedildi. "Deprem bölgesindeki yaşam koşullarının zorluğu ve okulların mevcut durumu dikkate alındığında çok sayıda merkezde eğitime erişim ve devamlılık konusunda sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünmektedir" ifadeleri kullanılan açıklamada, deprem bölgesinde eğitim emekçilerinin barınma ve ulaşım sorununun devam ettiği vurgulandı. 

Deprem bölgesindeki barınma sorununa da işaret edilen açıklamada, "Sağlıklı ve güvenli koşullarda barınma hakkı sağlanmadan okullar açılsa bile eğitimin sürekliliğini sağlamak mümkün değildir" denildi. Depremin ağır yıkıma neden olduğu kentlerde felaketin etkilerinin uzun süreceğine dikkat çekilerek, bölgedeki halkın temiz su, güvenli gıda, barınma, ısınma, giyim, elektrik ve iletişim gibi temel gereksinmelerinin karşılanması gerektiğinin altı çizildi.

Eğitim Sen olarak deprem bölgesinde eğitimin sağlıklı ve güvenli koşullarda yapılabilmesi için sürecin takipçisi olunacağı vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Mevcut barınma şartlarının sınırlı olması nedeniyle öğrencilerin ders çalışma ortamına sahip olmaması, sadece okul içinde değil, okul dışında da eğitimi olumsuz etkilemeyi sürdürmektedir. Deprem bölgesinde özellikle öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin barınma başta olmak üzere, en temel ihtiyaçlarının acilen karşılanması, mevcut eksikliklerin derhal giderilmesi gerekmektedir. Eğitim öğretimin sağlıklı ve güvenli ortamlarda yapılması için prefabrik, konteyner derslik vb. gibi temel altyapı çalışmalarına hız verilmeli, eğitim öğretim süreçlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için eğitim sendikaları başta olmak üzere, meslek örgütleri ile birlikte hareket edilmelidir."