30 Eylül 2024 Pazartesi

Eğitim Sen AYM kararına tepki gösterdi: Anadilde eğitim haktır

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, üyelerine verilen cezalara ve AYM kararına tepki göstermek için Diyarbakır Eğitim Sen 1 No'lu şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada anadilde eğitimin temel hak olduğu ve bunun cezalandırılamaz olduğu vurgulandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerine verilen cezalara karşı yaptıkları başvuruya dair Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü ve sendikal hakları kısıtlayan ret kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Biryara ku AYM yê daye ne di cih de ye em napejirînin-AYM'nin verdiği kararı kabul etmiyoruz" yazılı pankart asıldı.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Fesih Zirek, anadilde eğitimin önemine değinerek, 2016 yılında Dünya Anadil Günü'nde Kürtçe ders veren üyeleri hakkında dava açıldığını ve ceza verildiğini hatırlattı. Cezanın iptaline yönelik başvurunun AYM tarafından reddedildiğini aktaran Zirek, dilin yaşamın en temel parçası olduğu ve bunun cezalandırılamaz olduğunun altını çizdi. Zirek, "Anadil, halkların kimliğidir. Bugün çok sayıda dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece Türkiye'de 18 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne değinerek anadilde eğitimin en temel hak olduğunun altını çizen Zirek, "Anadilde eğitim hakkının kısıtlanması, en büyük insan hakları ihlallerinden biridir. Yönetmeliklerimizden de anlaşılacağı gibi bu ülkede sadece Türkçe değil, Kürtçe, Arapça ve Ermenice gibi dillerde de konuşuyoruz. Bu dillerde eğitim verilmelidir. Dilleri yasaklayarak, temel insan hakları sağlanmaz. Bu politika yıllardır uygulanıyor ama toplum ilerlemiyor. Bu yasaklardan vazgeçilmeli, anadilde eğitim hakkı sağlanmalıdır" dedi.