22 Eylül 2024 Pazar

Eğitim emekçilerinin karne verdiği Bakan Tekin sınıfta kaldı

Eğitim-Sen ilk dönemin son günü MEB'e karnesini verdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, bakanın sınıfta kaldığını söyleyerek, "Yapamıyorsanız ya bırakın ya da kendinize çeki düzen verin" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara ve İzmir'de eylem yaptı.

Ankara'da yapılan eylemde 2023-2024 yarıyılının ilk dönemi karnesini MEB'e veren eğitim emekçilerine Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak seslendi. Bakanın bu yıl sınıfta kaldığını söyleyen Irmak, "Yapamıyorsanız ya bırakın ya da kendinize çeki düzen verin" dedi.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Tülay Yıldırım ise, "MEB; yanlış uygulamalardan acilen vazgeçmeli, belli bir zümrenin değil tüm halkın bakanlığı olduğunu hatırlamalıdır. Çocuklarımızın yüksek çıkarını gözeten; akıldan, bilimden, demokrasi ve eşitlikten yana tutum alarak kendini yeniden yapılandırmalıdır" dedi.

'MESEM İLE ÖĞRENCİLER PATRONLARA UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK SUNULUYOR'
MESEM projesiyle yoksul çocuklarının okullardan çekilerek patronların önüne ucuz işgücü olarak atıldığına dikkat çeken Yıldırım, çocukların çalıştırılırken iş cinayetlerinde katledildiğini söyledi.

'ÇOCUKLAR OKULA AÇ GELİYOR'
Derin yoksulluk nedeniyle öğrencilerin yeterli beslenemediğini ifade eden Yıldırım, "Öğrenciler okula aç geliyor; bu durum onların fiziksel, zihinsel ve akademik gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor" dedi. İktidarın kamu okulları yerine özel okulları desteklediğine dikkat çeken Yıldırım, "Eğitim maliyetleri velilerin sırtına yükleniyor. Kalıcı yaz saati uygulaması 7 yıldır devam ediyor. MEB gün doğmadan uyanıp karanlıkta evden çıkmak zorunda kalan öğrencilerin ve velilerin mağduriyetlerini görmezden geliyor" diye ifade etti.

Mecliste 2024 MEB bütçesi görüşmeleri sırasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceğiz" sözlerinin yıllardır eğitim sisteminde yaşanan "dinselleşme" politikalarının itirafı olduğunu kaydeden Yıldırım, "Söz konusu konuşmanın hemen ardından ülkenin dört bir yanından doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan haberlerin peş peşe gündeme gelmiş olması tesadüf değildir. Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığı açıktır" dedi.

VELİ-DER'DEN 'ÇOCUKLARA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK VERİN' ÇAĞRISI
Yıldırımın ardında Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci söz aldı. Her iki çocuktan birinin okula aç gittiğini söyleyen Deveci, "Sırça köşklerinizden çıkın, makam arabalarınızdan inin ve çocuklara bir öğün ücretsiz yemeği verin" çağrısında bulundu.
Velilere de seslenen Deveci, bir arada mücadele çağrısı yaptı.

'LAİK, BİLİMSEL VE DEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Laik bilimsel anadilde eğitim", "Savaş değil eğitime bütçe", "Gerici eğitime hayır" sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Eğitim Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş okudu.

Eğitim sisteminde müfredat, ders kitapları ve uygulama alanları itibarıyla çocukların, etnik köken, dil, din ve inanç ayrımcılığı ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Karakaş, MESEM'ler eliyle 16 yaş altındaki çocukların staj adı altında sömürüldüğünü ve yaşamını yitirdiğini vurguladı.

ÇEDES uygulamasına da değinen Karakaş, "Bu faaliyetleri yapanlar ve yaptıranlara karşı laik, bilimsel ve demokratik eğitim mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.