26 Kasım 2024 Salı

Ege Bölgesi'nde 64 kadın katledildi

İHD İzmir Şubesi 2021 yılı Ege bölgesi kadına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre bölgede 1 yılda 64 kadın katledilirken, 49 fail cezada indirim veya beraat aldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege Bölgesi'nde kadına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre 2021 yılında Ege Bölgesi'nde 64 kadın katledildi, 85 kadın ise darp, şiddet ve yaralamaya maruz kaldı. 24 kadının cinsel saldırıya uğradığı kaydedilen raporda, 49 failin ise cezada indirim veya beraat aldığı belirtildi. Rapora göre, 18 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybederken, 2 trans kadın ise katledildi.

Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Cemile Karakaya, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihini anlattı. Karakaya, "İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu olarak geçmişten günümüze kadının verdiği mücadele sonucu elde ettiği hakların gasp edilmesi ve uğradığı hak ihlallerini içeren Kadın Hak İhlali Raporunu 8 Mart Dünya Kadınlar gününde açıklama kararı aldık" ifadelerini kullanarak, rapor kaynaklarına ilişkin bilgi verdi. Karakaya 2021 yılını kapsayan raporun Aydın, Afyon, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli, Kütahya ve İzmir illerini içerdiğini belirtti.

Ayşenur Kizaroğlu, kadınların hem mahkum edildikleri şiddet ve yoksulluğa hem de buna sebep olan eşitsiz düzene karşı mücadele ettiğini belirterek, nafaka hakkına yapılan saldırılar ve İstanbul Sözleşmesi'nin feshi gibi hak gasplarına dikkat çekti.

SON 2 YILDA 29 KADIN YÜKSEKTEN DÜŞEREK ÖLDÜ
"Kadınlar katledilirken, çocuklar istismar edilirken bu toplumsal sorunları çözmekle görevli olanlar kadınların dilini koparmaktan söz ediyor veya en ufak bir eleştiride kadınları tutukluyor" ifadelerini kullanan Kizaroğlu, kadınların gün geçtikçe daha fazla yoksullaştığına, kadın katliamının giderek arttığına işaret etti. Son 2 yılda 29 kadının yüksekten düşerek şüpheli şekilde öldüğünü belirten Kizaroğlu, tüm bu ölümlerin arkasında erkeklerin olduğunu kaydetti.

Ev ve sokağın yanı sıra hapishanelerde de kadınların şiddete maruz kaldığını ve yaşam haklarının ihlal edildiğini dile getiren Kizaroğlu, çıplak arama işkencesi ve infaz yakma gibi örnekler verdi. Kizaroğlu, hasta tutsakların ise gerekli tedaviyi alamadıklarına işaret etti ve "Yetkililer kadınları güçlendirici politikalar uygulamalı, hayatın her alanında yaşanan hak ihlallerini toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı politikalar ile gidermelidirler" dedi.

Kizaroğlu, erkek egemen sistemin kadın katillerini koruduğuna vurgu yaparak, cezasızlık politikalarının son bulması gerektiğini ifade etti. Kadınların boşanma ve nafaka haklarının önemini belirten Kizaroğlu, iş hayatından cinsel yaşamlarına, kadınların her alanda özgür olma hakkını savundu.

'KADINLAR SAVAŞ İSTEMİYOR'
Kizaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomik kaynaklar ve para kadın üzerinde bir yaptırım ve kontrol aracı olarak kullanılmamalıdır. Bu, kadına uygulanan ekonomik şiddettir. Kadının özel ve kamusal alanda insan onuruna yaraşır yaşam hakkı vardır. Ve dünyadaki tüm kadınların ortak sorunu erkeğin ve erkek egemen sistemin şiddetidir. Son olarak diyoruz ki giderek artan kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve ölümlerin yanı sıra savaşlar da son bulsun. Savaşları çıkaran da erkekler ve erkek zihniyetidir. Mağduru da yine çocuklar ve kadınlardır. Kadınlar savaş istemiyor."