19 Eylül 2024 Perşembe

Efrin'den kaçırılanlar Kilis ve Hatay'da işkencehanelerde tutuluyor

Efrin'de dün 5 kişilik bir aile çeteler tarafından kaçırıldı. Kendileriyle işbirliğini reddeden aileden 2 kişi katledildi. Yine Z.S. adlı bir öğretmen, başka bir köyde de çetelere katılmayı reddeden M.C. adlı 22 yaşındaki Kürt genci kaçırıldı. Kaçırılan kişilerin bir kısmının Azez, Kilis ve Hatay?da kurulan işkence merkezlerine götürüldüğü iddia ediliyor.
İşgal altındaki Efrin'de halka yönelik baskılar sürüyor. Türkiye devletinin 1990'larda Kürt illerinde uyguladığı yöntemler, şimdi Efrin'de uygulanıyor. İnsanlar kaçırılıyor, köylüler meydana toplanıp tehdit ediliyor. Kaçırılan kişilerin Azez, Kilis ve Hatay'da kurulan işkence merkezlerine götürüldüğü iddia ediliyor. 
 
18 Mart'tan bu yana TSK ve çetelerin işgali altında bulunan Efrin’de halka zulüm uygulanıyor. Sık sık insanların kaçırıldığı haberleri gelirken, kontrgerillanın 90'larda bölgede uyguladığı yöntemler şimdi İslamcı faşist çeteler tarafından Efrin'de hayata geçiriliyor. 
 
Efrin'den bir kaynağın aktardığına göre, dün Şiye ilçesinde 5 kişilik bir aile işgalci Ehrar El Şam çeteleri tarafından kaçırıldı. Kaçırılanlardan ikisinin katledildiği belirtiliyor. Kaçırılan ailenin Xalê aşiretinden olduğu, aşiretin bir kısmının çeteler ile işbirliği içerisinde olduğu ve işbirliğini kabul etmeyenlerin kaçırıldığı ya da katledildiği öğrenildi. 
 
Köylüleri tehdit eden çeteciler, Z.S. adından bir öğretmeni de kaçırdı. Z.S'nin Efrin merkezde bir hapishanede tutulduğu ve burada işkence uygulandığı öğrenildi.
 
15 Mayıs günü ise ağır silahlar ve konvoy ile Raco’ya bağlı Bililka köyüne gelen aralarında El Hemza Tugayı çetelerinin de olduğu bir grup çeteci, köylüleri meydanda topladıktan sonra köyün gençlerini zorunlu askerlik adı altında çetelere katılmaya zorladı. Kabul etmeyen M.C. isimli 22 yaşındaki Kürt genci zorla araca bindirilerek kaçırıldı.
 
Köylüleri bir süre meydanda güneşin altında bekleten çeteciler evlerde arama yaparak talan ederken, köylülere “YPG’lileri nereye saklıyorsunuz, silahları nereye saklıyorsunuz” diye sordu. Çeteciler, “Sizinle işimiz bitmedi, yine geleceğiz, bize silahları sakladıkları yeri göstermezseniz sizi bu köyde yaşatmayız” diyerek köyden ayrıldı.
 
El Cepha El Şamiye çete grubundan Ehmed Misto'nun (Ebu Aslan El Kurdi), köylülere evleri boşaltılma yönünde baskı yaptığı da öğrenildi. Guta’dan getirilen çetelerin ailelerinin bu evlere yerleştirileceği belirtildi.
 
1990'larda da Kürt illerinde köyleri basan askerler, halkı köy meydanında toplayarak tehdit eder ya da işkence uygulardı. Bu topladıkları insanlar arasında zorla alıp götürdükleri yüzlerce kişiden hala haber alınamıyor. 
 
Efrin'in işgalinden bu yana çok sayıda kişi kaçırıldı. Kaçırılan kişilerin tam olarak sayısı bilinmiyor. ANHA, 24 Mayıs'ta servis ettiği haberde, MİT ve çeteler tarafından kaçırılan 72 kişinin ismini açıklamıştı. Kaçırılan kişilerin ailelerinden fidye istenirken, listede ismi bulunan bazılarının katledildiği belirtilmişti. 
 
Kaçırılan kişilerin bir kısmının Azez, Kilis ve Hatay’da kurulan işkence merkezlerine götürüldüğü iddia ediliyor.
 
ŞERİAT KURALLARINA UYMAYANLAR...
 
Meydan Ekbez’de ise camilerden “şeriat” çağrıları yapılıyor. Alınan bilgiye göre, çete grupları kent içerisinde dolaşarak ya da camilerden anons yaparak, halkı şeriat kurallarına göre yaşamaya zorluyor. Anonslarda, “Şeriat kurallarına uymayanlar 40 gün hücre ve kırbaç cezasına çarptırılacak” deniliyor. 
 
Bölgeden gelen bir diğer habere göre, Raco merkezde Turkcell'e ait baz istasyonlarının bataryaları çete grupları tarafından çalındı. Bu nedenle, halkın dışarı ile iletişimi koptu.
 
Efrin'de bulunan kaynak, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Akşamları sınır bölgesinde sürekli silah sesleri geliyor, çocuklarımız korkuyor. Her an işlemediğimiz bir suçtan kaynaklı bizi götürmelerinden korkuyoruz. Her gün diken üstünde uyuyoruz, ne olacağımız belirsiz.”