19 Eylül 2024 Perşembe

Efrîn'in buğdayı Kilis'e kaçırılıyor

Efrîn'de köylülerin buğday hasadına izin verilmeyerek, buğday Türkiye'den getirilen araçlarla toplanıyor ve Kilis ve Hatay'a götürülüyor. Yine Efrînlilerin ektiği zeytin, sarımsak ve çeşitli meyveler de gasp ediliyor.
AKP/Saray rejiminin işgali altında bulunan Efrîn'de halka karşı işlenen suçlara her gün yenileri ekleniyor. Sivil halka yönelik kaçırma, tehdit ve işkenceler devam ederken halkın malları da yağmalanıyor. 
 
Efrîn'de yaşayan bir sivil, yaşadıklarını ETHA'ya anlattı. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek sivil, köylerden ancak izinlerle dışarı çıkabildiklerini, özgürce seyahat dahi edemediklerini söyledi. Her gün ölümle tehdit edildiklerini anlatan sivil, Raco'nun Meydana Çakala köyünde halkın ev eşyaları ile elektronik eşyalarına el konulduğunu ve eşyaların Doğu Guta ve Hama'dan getirilen çetelerin ailelerine dağıtıldığını ya da Azez'de kurulan pazarda satıldığını söyledi. 
 
TEDAVİ OLAMIYORLAR
 
Bir diğer kaynağın aktardığına göre ise halkın sağlık hizmeti alması engelleniyor. Her köy ve ilçeye hafta bir gün Kilis ve Hatay'dan getirilen doktorlar geliyor, ancak yeterli muayene yapılmıyor. Dil farklı nedeniyle hastalar da sağlık problemlerini ifade edemiyor. 
 
Köylülerin ektiği buğdayın mevsimi gelmesine rağmen hasat edilmesi de engelleniyor. Efrînli kaynak, “Kendi emeğimizle ektiğimiz yüzlerce dönümlük tarlalarımızı bize toplatmıyorlar. Türkiye'den getirilen üç Patos aracıyla buğdayı toplayarak Kilis ve Hatay'a götürüyorlar” dedi. Yine zeytin, sarımsak ve çeşitli meyvelerin gasp edildiği belirtiliyor. 
 
Kaynağın aktardığına göre, Efrîn Özerk Yönetiminde ya da kantondaki çeşitli kurumlarda çalışmış kişiler, işbirlikçi Ebu Nidal Germili, Heci Iso ve Beilin aşiret mensupları tarafından deşifre ediliyor ve isimleri askerler ve çetelere veriliyor. Söz konusu kişiler sürekli baskı altında tutuluyor. 
 
TSK askerleri ile çetelerin kentte askeri önlemleri arttırdığı genel bilgiler arasında. Raco başta olmak üzere Cindirêsê, Mabata ve Şera'da ilçe merkezlerine tanklar konuşlandırılmış durumda ve askerler ağır silahlarla geziyor. Bilbile'ye bağlı Şexurze köyü ile Dimiliya'nın bazı köylerinin de güvenlik bölgesi ilan edildiğini öğrenildi. Raco'da ayrıca bir okulun yıkılarak yerine karargah inşaatının başladığı ve bir helikopter pisti inşa edileceği belirtiliyor.
 
ÇETELER BİRBİRİYLE ÇATIŞIYOR
 
Efrîn halkının malı ve mülkü üzerinden çeteler arasında çatışmalar da yaşanıyor. Cindirêsê ve Raco'da Nureddin Zengi Tugayı ile Sultan Murad çetelerinin mal paylaşımı nedeniyle çatışma yaşadığı, yine yine El Şarqiye grubu ile Sultan Murad çeteleri arasında da köylerin paylaşımından kaynaklı çatışma çıktığı öğrenildi.
 
Efrîn'in Mahmudiye mahallesinde halkın TSK ve çetelere karşı yaptığı protesto gösterisinin detayları da ortaya çıktı. Kaynağın aktardığına göre, TSK'nın üst düzey komutanlarına yönelik YPG eylemlerinin ardından askerler ve çeteciler mahalledeki bazı evleri boşaltmak istedi. Hem evlerini terk etmek istemeyen hem de çocuklarının kaçırılmasına da tepki gösteren aileler sokaklara döküldü. 
 
Öte yandan, Efrîn'e giriş çıkışlar uzun bir süredir yasak. Kantonda el konulan dükkanların Kürtçe tabelalarının indirilerek Arapça tabelalar asıldığı da gelen bilgiler arasında. Yine dükkanlara Türk bayrakları asılıyor.