30 Eylül 2024 Pazartesi

Efemçukuru'nda yeniden bilirkişi incelemesi yapılacak

Efemçukur maden sahasının kapasite artışına ilişkin "ÇED olumlu" kararına ilişkin yeniden bilirkişi incelemesi yapılacak.

İzmir'in Menderes ilçesinde bulunan Efemçukuru maden sahasının kapasite artışına ilişkin "ÇED olumlu" kararına Danıştay 6. Dairesi, madenin çevreye vereceği olası zararlara ilişkin yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Efemçukuru maden sahasının Tahtalı, Balçova ve Alionbaşı baraj havzaları ile bölgedeki içme suyu yeraltı kaynaklarını tehdit ettiği gerekçesiyle İzmir 6. İdare Mahkemesi'ne başvuran İZSU Genel Müdürlüğü, Çevre Etkin Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptalini istemişti.Verilen iptal kararı daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığın ve şirketin temyiz etmesi üzerine Danıştay tarafından bozulmuştu.

İZSU Genel Müdürlüğü, şirket faaliyetlerinin yeniden önünü açan mahkeme kararını temyize götürdü. Danıştay 6. Dairesi İZSU'nun temyiz talebini haklı bularak, ÇED olumlu kararının hukuka uygunluğu yönünden mahkemenin gerekli incelemeyi yapmadığını belirtti. İzmir 6. İdare Mahkemesi, Danıştay'ın bozma kararı doğrultusunda madenin işletilmesinin her aşamasında ve işletmenin faaliyetinin tamamlanmasından sonra çevreye herhangi bir zararının olup olmadığı konusunda bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istedi.