30 Eylül 2024 Pazartesi

Ece Dinç mezarı başında anıldı

Suruç katliamında geride kalanların katledilenlerin düşlerini gerçek kılmak için mücadele ettiği hatırlatılan 33'lerden Ece Dinç'in mezarı başındaki anmada, 7 yıldır iktidara mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin yanıtının verildiği vurgulandı. 

Düş yolcularından Fikriye Ece Dinç, Karacaahmet mezarlığı başında aynı sokağı adımladığı yoldaşları, dostları tarafından anıldı. 

33'ler şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşu sonrası Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Emrah Topaloğlu söz aldı. Topaloğulu, "Onlar bir kenti yeniden inşa etme cüretiyle yola çıktı. Başlıca amaçları Türkiye'de o dönem yükselen devrimci mücadelenin coşkusunu, enerjisini Gezi'nin ruhunu, Kürdistan'da yükselen serhildan ruhunu Kobanê'ye  taşımak ikinci amaçları elleri boş gitmemek çocuklara oyuncak, tıbbi yardım malzemeleri götürmek. Orada kurulacak kütüphane, hastane gibi yapılar için malzeme götürmekti. Yolda haince bir katliamla 33'ü aramızdan ayrıldı, yüzlerce arkadaşımız yaralandı. Onları anmak, geride kalanların boynunun borcu oldu. Onların düşü halkların arasındaki kardeşlik düşüydü, onlar bu görevi bize devretti. Biz de 7 yıldır hem aileleri, hem arkadaşları, yoldaşları olarak bu katliamın arasındaki karanlık tarafın aydınlatılması hem de onların düşünü geride kalanlara anlatmak, gerçekleştirmek için adalet mücadelesi yürütüyoruz" dedi. 

Suruç'ta ağır yaralanan ve yıllarca tedavi gören HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay da şu ifadeleri kullandı: "Suruç katliamında sadece 33 insana saldırı gerçekleşmedi. Orada bir tavır, irade vardı. İnsanlık tarihinin nehrinde akan iki iradenin savaşı vardı. Biri insanlık değerlerini gasp etmeye, talan etmeye, kendi iktidarları için yok etmeye çalışan kötülük iradesi. Bir diğer tarafta da başka bir yaşamın mümkünatına katkı koymaya çalışan, dayanışma çerçevesinde mücadele eden sosyalist bir yaşamı gören bir irade en kaba haliyle, iyilik dayanışma iradesi diyebiliriz Katliamın kendisi çıkmaza giren kötülük iradesinin iyilik iradesini ortadan kaldırmaya dönük bir saldırıydı. Başarabildiler mi? 7 yıldır başaramadıklarının kanıtı olarak buradayız. 7 yıldır 33'lerin iradesine sahip çıkma kararlılığı, kötülük iradesinin başaramadığının en önemli kanıtı."

SGDF adına söz alan Berfin Polat, "Onlar yanı başlarında devrim şehitlerini ve özgürleştirilen topraklara Kobanê'ye sırt çeviremezlerdi. Onlar oradaki devrimi, kadın özgürlük mücadelesinin adeta canla kazanıldığı Rojava kadın devriminin sürdürücüsü olmak istiyordu. Orayı inşa etme düşleri aynı zamanda bir devrim savunucusu olma isteğiydi de" hatırlatması yaptı. 

Yoldaşlarının 33'ler için mücadeleyi sürdürdüğünü kaydeden Polat, "Her yerde yaşatılıyorlar. Görevimiz onların düşlerini eylemimizde ve sözümüzde yaşatmaktır" ifadelerini kullandı. 

Anmanın ardından Ece'nin mezarına karanfil bırakıldı. Anma, sloganlarla sona erdi.