1 Ekim 2024 Salı

Ebru ve Aytaç yaşasın: Sabrımızın mesafesi kısalıyor

Avukat örgütleri adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın taleplerinin kabul edilmesini istedi. Aytaç Ünsal'ın eşi avukat Didem Baydar Ünsal, "Öfkemizi dizginlemek zor. Sabrın mesafesi kısalıyor" dedi.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunun 231. gününde olan Ebru Timtik ile ölüm orucunun 200. gününde olan Aytaç Ünsal için İstanbul Barosu önünde açıklama yapıldı. 

Adalet İçin Hukukçular, Avukatlar Sendikası, Avukat Hareketi, Çağdaş Avukatlar Grubu, ÇHD İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukuk Hareketi Platformu, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, ÖHD İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Sosyal Hukuk, Toplumsal Hukuk çağrısıyla bir araya gelen avukatlar, "Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın" pankartı açtı. 

HDP Milletvekili Hüda Kaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bağımsız milletvekili Ahmet Şık ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş da adil yargılanma talebine destek verdi. 

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu adına Nergiz Tuba Aslan açıklama yaptı. "Adil yargılanma herkesin hakkıdır" diyen Aslan, "Ebru ve Aytaç direniyor! Ebru ve Aytaç artık adil yargılanma hakları için eriyen bedenleriyle geri dönülemez olana doğru gidiyorlar. Bugün tek çağrımız budur: Ebru ve Aytaç'ı yaşatabiliriz ve yaşatalım! Adil yargılanmak haktır" ifadelerini kullandı. 

Ebru ve Aytaç'ın taleplerini tartışmasız desteklediklerini söyleyen Aslan Yargıtay'a ve hastane yönetimlerine seslendi: "Yargıtay’ı bir an önce karar vermeye ve adil yargılanma hakkının gereklerini dikkate almaya çağırıyoruz. Ebru ve Aytaç'ın tutulduğu hastanenin yönetici ve doktorlarını meslek etiğinin gereklerini hatırlamaya çağırıyoruz! Ebru ve Aytaç'ın sağlık raporlarını avukatlarından gizliyorsunuz. Bu suçtur! Sizin göreviniz bireyleri zorla müdahale ile tehdit etmeyi değil, aksine insan onuruna sahip çıkmayı içerir."

Aslan, sözlerini, "Herkesi ama herkesi Ebru ve Aytaç'ı yaşatmaya çağırıyoruz" diyerek sonlandırdı.

'SIKIYÖNETİM KOŞULLARINDAN DAHA BÜYÜK DUVAR VAR'
Aslan'ın ardından milletvekilleri adına Sezgin Tanrıkulu konuştu. 1986 yılında Diyarbakır 5 No'lu hapishanedeki açlık grevini hatırlatan Tanrıkulu, sıkıyönetim koşullarında arabulucu olarak hapishaneye girdiklerini söyledi. Tanrıkulu, "Ama bugün sıkıyönetim koşullarından daha büyük bir duvar var. AKP'nin yarattı bir duvar var. Herkes biliyor ki Ebru ve Aytaç adil yargılanmadı. Doğruluğu yanlışlığını tartışmıyoruz artık. Ama ölüm orucuyla ölüme sessiz kalmak vicdani bir yüktür. Arkadaşlarımız adil yargılansınlar" diye konuştu.

DİDEM BAYDAR ÜNSAL: SABRIN MESAFESİ DARALIYOR
Aytaç Ünsal'ın eşi Didem Baydar Ünsal da, "Öfkemizi dizginlemek zor. Sabrın mesafesi daralıyor" diyerek konuşmasına başladı. Adalet Bakanlığı'nın, Yargıtay'ın iki insanın ölümüne sessiz kaldığını söyleyen Ünsal, "Ama bizler sessiz kalmayacağız. Biz onları yaşatacağız" dedi.

Hastane koşullarının Ebru ve Aytaç için çok kötü olduğuna dikkat çeken Ünsal, "Ben burada insanlık adına hastane yönetiminin uygulamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunuyorum" dedi. 

AYTAÇ ÜNSAL: TECRİT SAĞLIĞI BOZUYOR
Konuşmaların ardından ölüm orucunun 200. gününde olan Aytaç Ünsal'ın mesajı okundu. Aytaç, hayati tehlike nedeniyle hastaneye kaldırıldıklarını hatırlatarak, kendilerine uygulanan tecridin sağlıkları için daha büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti, "Tecrit sağlığımızı bozuyor" ifadelerini kullandı.

Eylemde "Ebru ve Aytaç onurumuzdur", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Ebru ve Aytaç yaşasın" sloganları atıldı.