25 Eylül 2024 Çarşamba

Ebrari'ye işkence yapan polislere dava açıldı

HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın oğlu ve araştırmacı-yazar Muhammed Cihad Ebrari'ye üç yıl önce gözaltında işkence yapan üç polis hakkında dava açıldı.
 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın oğlu araştırmacı-yazar Muhammed Cihad Ebrari'ye gözaltında işkence yaptığı belirlenen üç polis hakkında dava açtı.

Ebrari, 6 Kasım 2016'da Kadıköy'de HDP milletvekillerin tutuklanmasına karşı yapılan eylemde gözaltına alınmış ve gördüğü işkence nedeniyle omuriliğinde kırıklar meydana gelmişti. 

Üç yılın ardından hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin üç polis hakkında hazırladığı raporlara yer verildi. Müfettiş raporlarında sanık polisler H.Ç, İ.Y. ve N.S.D.'nin "zor kullanma yetkisinin sınırlarını aştığı" ve "bu üç görevlinin gösteriye katılanlara bu şekilde eylemleri ile gösteri yerinden uzaklaştırılmasının bir zorunluluk olmadığı, eylemde bulunmayarak ya da daha uygun eylemlerle alan dışına çıkartılmanın mümkün olduğu" belirtildi. 

Savcı, müfettiş raporları, görüntü inceleme ve tespit tutanakları incelenmesi sonucunda üç polisin "zor kullanma yetkisini aşarak kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralamak" suçunu işlendiklerini ifade etti.

İddianamede üç polisin, "Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak" ve "zor kullanma yetkisini aşarak kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralamak" suçlamalarıyla yargılanması talep edildi. 

bianet'in haberine göre davanın ilk duruşması 28 Ocak 2020'de İstanbul Anadolu 5. Asliye Mahkemesi'nde görülecek.