29 Eylül 2024 Pazar

Dünya Kadın Konferansı atölyelerle devam ediyor

Konferans bünyesinde hazırlanan 20’yi aşkın atölyede kadınlar, kadın özgürlük mücadelesi ile savaş, işgal ve şiddet gündemlerine ilişkin tartışmalar yapıyor.

Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya 45 ülkeden kadınların buluştuğu 3. Dünya Kadın Konferansı, devam ediyor.
Tunus'ta gerçekleşen konferansın ikinci gününde, atölyeler yapıldı. 


"Emperyalist savaş ve antiemperyalist mücadele" başlıklı atölyede, Ukrayna savaşının nedenleri üzerinde duruldu, emperyalist devletlerin yayılmacı savaş politikalarına dikkat çekildi. Yeni bir dünya savaşı öncesi süreçten geçildiğine dikkat çekildi, emperyalist savaşlara karşı nasıl mücadele edileceği tartışıldı. Atölyenin katılımcıları arasında Filistin direnişinin önemli isimlerinden Meryem Abu Dakka da yer aldı.


Atölyenin ikinci bölümünde Dünya Kadın Koordinasyonu, Emperyalizme ve Faşizme Karşı Birleşik Cephe kurulması yönünde aldıkları kararı atölye katılımcılarına sundu. 
Zora, Sosyalist Kadınlar Birliği, Pride Rebellion, LGBTİ+ hareketinin bugünkü durumunu analiz eden bir atölye düzenledi.

Avrupalı, Türkiye ve Kürdistanlıların yanı sıra Afrika ve Asya'dan da atölyeye katılım oldu. Atölyede LGBTİ+ hareketinin kadın özgürlük mücadelesi ile ilişkisi üzerine de tartışmalar yürütüldü. Atölyede Rojava devrimini savunurken ölümsüzleşen MLKP savaşçıları lezbiyen Ivana Hoffmann ve trans kadın Okan Altunöz ile Suruç şehidi Aydan Ezgi Şalcı'nın mücadelesi de anlatıldı. 
"Kadın cins kırımına karşı mücadele", "Göç ve küreselleşme", "Kadın özgürleşmesinde yeni perspektifler" başlıklarında atölyeler de yapıldı. Dünya Kadın Konferansı'nda atölyeler yarın da devam edecek. SKB ve Kongra Stad, kadın devrimi ve Rojava kadın devrimi üzerine bir atölye yapacak. Sosyalist Kadınlar Birliği, Sosyalist Kadın Meclisleri ve Emekçi Kadınlar, "ev içi emek, kadın emeği ve kadın grevi" başlıklı atölye düzenleyecek.

KADINLAR KENDİ DİLLERİNDE DİRENİŞ ŞARKILARI SÖYLEDİ
Dünya Kadın Konferansı'nda atölyelerin ardından Asya-Avrupa kültür gecesi yapıldı. Kadınlar kendi dillerinde direniş şarkılarını söyledi, danslar etti.

7 Eylül Çarşamba günü kongre başlayacak. Atölyelerden gelen öneriler, önerge halinde kongreye sunulacak. Dünya Kadın Konferansının örgütlenmesine ilişkin de tartışmalar yapılacak.