25 Eylül 2024 Çarşamba

Dünya halkları insanca yaşam için 1 Mayıs alanlarında

Dünyanın dört bir yanındaki 1 Mayıs gösterilerinde enflasyon artışlarına tepkiler öne çıktı, insanca yaşanacak ücret talep edildi. Fransa ve İngiltere’de 1 Mayıs kutlamalarına emekçilerin grevi damgasını vurdu.
 

1 Mayıs'ta dünyanın bütün ülkelerinde işçi ve emekçileri hakları ve talepleri için sokaklara çıktı. Birçok ülkede hayat pahalılığına tepkiler öne çıktı, insanca yaşanacak ücret talep edildi.

FRANSA
Fransa’da 1 Mayıs yürüyüşlerine mezarda emeklilik yasasına karşı geçtiğimiz ocak ayından beri devam eden mücadele damgasını vurdu. Ülkenin 300 ayrı noktasında yüz binlerce kişi 1 Mayıs miting ve yürüyüşlerine katıldı.

Sendikalar ve öğrencilerin katılımı etkili oldu. Yaklaşım yarım milyon kişinin yürüdüğü başkent Paris’te ise polis yürüyüşe daha başında müdahale etti, en az 30 kişi gözaltına alındı. Göz yaşartıcı gaz kullanan polislere gençler havai fişeklerle karşılık verdi.

Sendikalar, 3 günlük tatil sürecine denk gelmesine rağmen 1 Mayıs'ın Fransa’da güçlü bir katılımla gerçekleştiğini açıkladı. Emekçiler ve öğrenciler, emeklilik yasasının geri çekilmesini istiyor ve mücadelelerine kararlılık devam ediyor.

Grevler nedeniyle Paris’in yanı sıra Bordeaux, Marseille, Lyon, Toulouse gibi birçok şehirde havalimanı trafiğinde yüzde 25 ile 33’e varan oranlarda uçuş iptalleri oldu. Strasbourg, Toulouse, Lyon, Nantes, Mulhouse, Nice, Lille gibi 54 şehirde ise toplu taşıma çalışmadı.

İSPANYA
İspanya’nın dört bir yanında 70’ten fazla noktada 1 Mayıs gösterisi düzenlenirken ücretlerin artırılması temel talebi slogan ve dövizlere yansıdı. Ülkenin büyük sendikaları UGT ve CCOO bu yıl açıklamalarında “Ücretleri arttır, fiyatları düşür, kârları paylaş” sloganı altında, “aşırı şirket kârlarına” işaret etti. İki sendikanın da liderleri işveren sendikasını 1 Mayıs’ta ücret anlaşmasına varmaya çağırdı, aksi takdirde grevler olacağı konusunda uyardı.

GÜNEY KÜRDİSTAN
Kürdistan Komünist Partisi Xaneqin komitesi tarafından, 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü vesilesiyle Xaneqin’de yürüyüş düzenlendi. Parti binası önüne başlayan yürüyüş, pazar yerinde son buldu. 

Yürüyüş ardından kitleye hitaben Adalet Ahmed, var olan hükümetlerin emekçiler için değil kapitalistlerin çıkarlarına gözettiği belirtildi. Ahmad, “Çalışma alanları açılmalı, çalışma koşulları iyileştirilmeli ve güvenlik tedbirleri alınmalı. Kadın ve erkek arasında ayrımcı politikalar olmaksızın ücretler arttırılmalıdır” dedi. 

BULGARİSTAN
Bulgaristan’da Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Sofya’da bir araya geldi. “Fiyatlar artıyor, gelirler artmıyor”, “temel iş-insana yakışır ücret” talepleri öne çıktı. 

ENDONEZYA
Asya’nın da birçok ülkesinde kitlesel gösteriler vardı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir araya gelen işçiler, işçilerin temel haklarını etkileyen torba yasanın ve istihdam yaratma yasasının iptali talebiyle parlamento binası yakınında yürüyüş düzenlendi.

JAPONYA
Japonya’nın başkenti Tokyo’da işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının genişletilmesi, insan hakları ve temel işçi haklarının tesisi, demokrasinin geliştirilmesi ve kalıcı barış talebini öne çıkardı. 

BANGLADEŞ
Bangladeş’in başkenti Dakka’da çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütleri üyelerinin katılımıyla gösteri düzenlendi. Tekstil cehennemi Bangladeş’te kadın işçilerin kitleselliği dikkat çekti.

FİLİPİNLER
Filipinler'in başkenti Manila’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya işçi ve emekçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için, ücret ayrımcılığına karşı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.'ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD-Filipinler ittifakı, ekonomik iş birliği ve halklar arası ilişkiler konulu görüşmesi de protesto edildi.

GÜNEY KORE
Güney Kore’nin başkenti Seul’de, 1 Mayıs dolayısıyla Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya gelen Kore Sendikaları üyeleri, Yoon Suk-yeol hükümeti tarafından yürütülen işçi haklarına karşı düzenlemelere, oldukça kitlesel bir yürüyüşle yanıt verdi.

YUNANİSTAN
1 Mayıs Yunanistan’ın bütün kentlerinde ve adalarda kitlesel olarak kutlandı.

Başkent Atina’da üç ayrı miting yapıldı. Propilya Meydanı'nda sol parti ve örgütler ile bazı sendika şubeleri; Klatmanos Meydanı'nda Yunanistan işçi sendikaları ve kamu emekçileri sendikaları konfederasyonları ve Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı'nda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) mitingler gerçekleştirdi.

İNGİLTERE
İngiltere’de 2023 1 Mayıs’ında milyonlarca işçinin ücret artışı talebi öne çıktı. 300 bin hemşireyi kapsayan sağlık grevi 1 Mayıs’a damgasını vurdu.

Birçok şehirde hastaneler önünde toplanan sağlık emekçilerine halktan da destek geldi. Eylemlerde, 2 Mayıs’ta 450 bin öğretmenin gerçekleştireceği greve destek çağrıları yapıldı.

İRAN
1 Mayıs öncesi İran’da sınıf mücadelesinde öne çıkan en az 6’sı kadın 9 kişi tutuklandı. Tutuklama ve gözdağı çabalarına rağmen işçiler fabrikalarda ve iş yerlerinde 1 Mayıs kutladı.

BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’te sendikalar tarafından Saraybosna’da düzenlenen mitingde “Siz tatildesiniz, biz sokaktayız” pankartıyla parlamento binasına yürüyüş yapıldı. Kosova’nın başkenti Priştine’de işçiler daha iyi çalışma koşulları, yasalar ve toplu iş sözleşmeleri talep etti.

KUZEY MAKEDONYA
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te de işçi sendikaları, çok sayıda kişinin katılımıyla 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdi.

RUSYA

Rusya’nın başkenti Moskova’da, 1 Mayıs kutlandı. Rusya Komünist Partisi (KPRF) tarafından Tiyatro Meydanı'nda miting düzenlendi.
İTALYA
İtalya'nın Napoli şehrinde toplanan ülkenin en büyük işçi sendikaları CGIL, CISL ve UIL pazar alanında buluşarak bazı konuları ele aldı. Etkinlikte tartışılan ana konular arasında iş, istihdam, ekonomik kriz ve Ukrayna'daki savaş yer aldı.

IRAK
Irak'ın başkenti Bağdat'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla gösteri düzenlendi. Göstericiler, maaşların iyileştirilmesini talep etti.