23 Eylül 2024 Pazartesi

DTK'dan Zülküf Gezen açıklaması

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tecride karşı yaşamını sonlandıran Zülküf Gezen için açıklama yayınlayan DTK, "AKP hükümetinin insani ve ahlaki değerlerden yoksun, İslam karşıtı bu zulüm uygulamasını şiddetle lanetliyor ve protesto ediyoruz" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi kırmak amacıyla başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi tüm Türkiye ve bölge cezaevlerine yayıldı. Yayılan eylemler karşısında yaşanan sessizliğe karşı Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamını sonlandıran tutsak Zülküf Gezen'e ilişkin DTK yazılı açıklama yayınladı.
 
DTK yayınladığı açıklamada, Leyla Güven'in 131, diğer açlık grevi eylemcilerin de 100. gününü aştığı açlık grevi eylemlerinin son derece kritik ve hayati bir sürece girdiğine dikkat çekti.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
 
"Tekirdağ Cezaevi'nde tutsak olan Zülküf Gezen, bu kritik ve hayati sürecin bilincinde olarak sürece müdahale etme sorumluluğu ile devletin ve AKP hükümetinin mutlak tecrit uygulamasını ve direniş karşısındaki duyarsızlığını protesto etmek, açlık grevi direnişçilerini yaşatmak amacıyla kendi yaşamını feda etmiştir. Şehitler kervanına katılan Zülküf Gezen, bu eylemiyle ulusal ve uluslararası bütün toplumsal kesimlere, sivil toplum örgütlerine, demokrasi güçlerine hukuk, adalet ve insan hakları savunucularına duyarlılık, açlık grevi direnişçilerini sahiplenme ve yaşatmak için seferber olma çağrısında bulunmuştur.
 
"Şehit Zülküf Gezen'in bu eylemi, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a karşı uygulanan mutlak tecrit uygulamasına son verilmemesi durumunda yaşanacak olası toplumsal gelişmeler açısından da bir işaret olmuştur. AKP polisinin, Zülküf Gezen'in naaşını tam bir sömürgeci zihniyetle İstanbul havaalanından ailesinin bilgisi dışında kaçırarak, gece yarısı korsan bir şekilde dini vecibelerini de yerine getirmeden defnetmesi, 'İslamcı' olduğunu iddia eden AKP hükümetin faşist karakterinin ve İslami değerlerden ne ölçüde koptuğunun somut göstergesi olmuştur. Demokratik Toplum Kongresi olarak AKP hükümetinin insani ve ahlaki değerlerden yoksun, İslam karşıtı bu zulüm uygulamasını şiddetle lanetliyor ve protesto ediyoruz.
 
"İnanıyoruz ki, Şehit Zülküf Gezen'in yaşamını feda ederek gerçekleştirdiği bu eylem, kendine insanım, hukuk, adalet ve eşitlik istiyorum diyen herkesin, başka can kayıpları yaşanmadan, mutlak tecrit uygulamasının son bulması için harekete geçmesini sağlayacaktır. Şehit Zülküf Gezen'e Allahtan rahmet, ailesi ve zindanlardaki yoldaşları başta olmak üzere tüm halkımıza baş sağlığı diliyoruz."