24 Eylül 2024 Salı

DTK: Soykırım politikaları günümüzde Kürt halkına uygulanıyor

Ermeni soykırımının 104. yıldönümü vesilesiyle açıklama yayınlayan DTK, "Türkiye Devleti bu kirli ve insanlık dışı gerçekle yüzleşmekten kaçınmış, inkâr yoluna gitmiştir. Bu inkâr anlayışının sonucunda da, Ermeni halkına uygulanan soykırım politikaları, günümüzde de, Kürt halkına karşı uygulanmaktadır" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 1915 Ermeni soykırımının 104. yıldönümü dolayısıyla açıklama yayınladı. Açıklamada, "Türkleştirme" adı altında geliştirilen 'tek devlet, tek millet, tek dil' oluşturma politikalarının sonucuna dikkat çekilerek, tüm Anadolu ve Mezopotamya halklarının büyük soykırım ve asimilasyon politikalarına tabi tutulduğunu kaydetti. Kürtlerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Êzidîlerin, Çerkeslerin, ve inanç kesimlerinin soykırımcı uygulamaları yaşadığının altı çizilen açıklamada, bu soykırım uygulamalarının en kapsamlı ve sonuçlarının da telafisi mümkün olmayanının 1915 Ermeni soykırımı olduğu belirtildi.
 
DTK açıklamasının devamında "1 buçuk milyon civarında Ermeni bu soykırımda katledildi. Bir o kadarı da, yerlerinden ve yurtlarından sürüldü, binlerce yıllık tarihi birikim üzerinde oluşan tüm toplumsal dinamikler yok edildi. Ermeni soykırımı ve insanlık trajedisinin üzerinden 104 yıl geçti. Ancak, tüm uluslararası kamuoyunun taleplerine, beklentilerine, aynı zamanda da insanlığın vicdani çağrılarına rağmen, TC devleti, bu kirli ve insanlık dışı gerçekle yüzleşmekten kaçınmış, inkâr yoluna gitmiştir. Bu inkâr anlayışının sonucunda da, Ermeni halkına uygulanan soykırım politikaları, günümüzde de, Kürt halkına karşı uygulanmaktadır" diye kaydetti.
 
İttihat ve Terakki'nin, ırkçı, katliamcı ve soykırımcı politikaları, MHP'lileşen AKP iktidarı eliyle güncellenerek Sur, Cizre, Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Dargeçit vb. birçok Kürdistan şehrinde uygulamaya konuşdu ifade edilen açıklamada, "Kürt halkı büyük bir yıkım ve soykırıma tabi tutulmuştur. AKP-MHP iktidarı en son DAİŞ türevi çete artıklarını da yanlarına alarak, Suriye'nin en huzurlu, güvenli, istikrarlı ve barış şehri olan, tüm halkların demokratik bir sistem içinde kendi kendini yönettiği Efrîn'e saldırarak, işgal etti. Efrîn işgaliyle soykırımcı politikaların güncellenmiş halidir" denildi.
 
DTK, "Bu politika ve uygulamaların, halklarımızın yüzyıldır sürdürdüğü özgür olma iradesini ve direnişini yok edemediği, geçmiş deneyim ve tecrübelerle açığa çıkmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında; 1915 yılında, özelde Ermeni, genelde de, tüm Mezopotamya ve Anadolu halklarına karşı işlenen soykırım uygulamalarını bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Devleti ve AKP hükümetini, geçmişle yüzleşerek, halklara karşı sürdürdüğü soykırım politika ve uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Tüm, Diaspora'da ki Ermeni halkının acılarına ortak olduğumuzu belirterek, halklarımızın dayanışması ve ortak mücadelesi ile geleceğimizi özgürleştireceğimize olan inancımızı ifade etmek istiyoruz" diye belirtti.