7 Ekim 2024 Pazartesi

DTK Sağlık Meclisi'nden halklara çağrı: Aşı olun

Bölgede halkın aşı olmaktan imtina etmesinin devlet politikalarına olan güvensizlikten kaynaklandığını belirten DTK Sağlık Meclisi, halka aşı olma çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, aşı karşıtlığına karşı halklara aşı olunması çağrısı yaptı.

Koronavirüsün etkisinin devam ettiği, dünya genelinde en az 4 milyona yakın kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, bununla beraber aşılama çalışmalarının ise küresel olarak eşitsiz bir şekilde sürdürüldüğü kaydedildi. Kürdistan'da aşılanma oranının yüzde 20'lerde olduğu ve hala diğer bölgelere göre düşük devam ettiği ifadeedilen açıklamada, "Başta bölge halkının devlet politikalarına güvensizliği, anadilde sağlık hizmetlerinin olmaması ve resmi otoritenin aşıyla ilgili tutarsız ve sürekli değişen söylemleri bu oranların düşük olmasında etken olmaktadır. Aşıya yönelik patentin kaldırılması gündemi ise kısa sürmüş ve tüm dünya halklarının aşıya eşit ve ücretsiz ulaşımının önü açılmamıştır. Oysaki kapitalizmin tüm insanlık ve doğa değerlerini talanı sonucu oluşmuş küresel anlamda herkesi etkileyen bir hastalığın, klinik aşamaları binlerce insan üzerinde denenen, toplumdan alınan vergilerle toplanan milyarlarca lirayla finanse edilen aşısı da insanlığın ortak emeği, değeri olarak görülmeli ve her bir kişiye rahatlıkla ulaşabilmelidir" denildi.

Göstermelik önlemlerin turizm mevsiminin başlamasıyla bir anda kaldırıldığı, ancak tüm pandemi sürecinde olduğu gibi demokratik eylem ve etkinliklere engel olarak kullanılmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, bu yönüyle pandeminin, tüm toplum üzerindeki tecridin yeni bir boyutu olduğu belirtildi.

Pandemi bahanesiyle hapishanelerde siyasi tutsaklara yönelik tecrit, işkence ve kötü muamelenin arttığı, salgına ilişkin önlemlerin son derece yetersiz kaldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Hasta tutuklular tedavi haklarından yararlanamamış, keyfi disiplin ve ağır hasta tutsakların tahliye edilmeyerek ölüme terk edilmesi gibi uygulamalar da artmıştır. Ayrıca ayrımcı infaz düzenlemesinden sonra cezaevlerinde en az 44 kişi Covid-19 salgını ve diğer hastalıklar yüzünden yaşamını yitirmiştir. Açlık grevleri izleme komisyonlarının raporlarına göre tutsakların sağlık durumuna yönelik ciddi sorunlar yaşanabileceği bildirilmiştir. DTK Sağlık Meclisi olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin politik, siyasi, hukuki çıkmazların esas kaynağı olduğunu; hükümet yetkililerinin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini, toplumsal sağlığın önündeki tehdidin ortadan kaldırılması için girişimde bulunulması, aksi durumda açlık grevindeki tutsaklar açısından ciddi sağlık sorunlarının yaşanacağını belirtmek isteriz. Bu açmazdan vazgeçilmelidir."

Açıklamada, aşının önemine dikkat çekilerek, halka aşı olma çağrısı yapıldı.