24 Eylül 2024 Salı

DSÖ'den uyarı: İki doz aşı yaptıranlar bile maskeleri çıkarmamalı

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsünün daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle iki doz aşı yaptıran kişilerin bile maske ve fiziki mesafe kurallarına uymaya devam etmesi gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çok daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle yeni bir uyarıda bulundu. DSÖ yetkilisi Mariangela Simao, Delta varyantının yayılmasını önlemek için sadece aşıların yeterli olmayacağını vurguladı, iki doz aşı yaptırmış kişilerin bile maske takmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

BULAŞ SÜRÜYOR
Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen Simao, "İnsanlar sadece iki doz aşı oldular diye güvende hissetmemeliler. Hala kendilerini korumaları gerekiyor" dedi. Simao, "Tek başına aşı toplum içinde bulaşı durdurmayacaktır. İnsanların sürekli maske takmaya, iyi havalandırılmış yerlerde bulunmaya, el hijyenine dikkat etmeye, fiziksel mesafeye uymaya ve kalabalıklardan kaçınmaya devam etmesi gerekiyor" diye konuştu. DSÖ yetkilisi önlemler için, "Toplum arası bulaşın devam ettiği durumlarda, aşılı bile olsanız bu hala son derece önemli" uyarısında bulundu.

DÜNYA NÜFUSUNUN BÜYÜK KISMI AŞIYA ULAŞAMIYOR
Salgını sona erdirme özelliği olmasına rağmen kapitalist sistem aşının toplumsal mülkiyet haline gelmesini engellediği için, dünya nüfusunun büyük kısmı hala aşıya ulaşabilmiş değil. Bu durum yeni varyantların oluşmasına ve salgın tehlikesinin devam etmesine neden oluyor.

DSÖ geçtiğimiz hafta, Delta varyantının dünya çapında en çok dolaşımda olan korona virüsü türü haline geldiğini açıklamıştı. ABD ve İspanya gibi bazı ülkeler aşılama sonucunda açık havada maske zorunluluğunu kaldırırken, en yüksek aşılama oranlarından birine sahip olan İsrail'de geçen hafta, Delta kaynaklı yeni vakalar nedeniyle kapalı alanda maske zorunluluğunu geri getirmişti.