19 Eylül 2024 Perşembe

DSG Efrîn, Cerablus ve Ezaz'a operasyon hazırlığında!

Seçime sayılı günler kala AKP iktidarı Minbic'i yeniden gündeme getirirken, DSG'li bir yetkili, uluslararası ve bölgesel güçlerin desteğiyle Efrîn, Cerablus ve Ezaz'a operasyon hazırlığında olduklarını söyledi.
Demokrtik Suriye Güçleri'nin (DSG) Deyr ez Zor'un Fırat'ın doğusu ve kuzeyinde yer alan kırsalına IŞİD'e yönelik başlattığı Cizre'nin Fırtınası Hamlesi'nde bölgeyi tamamen kontrol altına almak üzere. Operasyonun bitmesinin ardından DSG, Suriye'nin kuzeyinde Cerablus, Ezaz ve Efrîn'i kapsayacak şekilde geniş bir operasyona hazırlandığı belirtiliyor. DSG'nin, uluslararası güçler ve bölgesel aktörler ile uzun süredir görüşmeler gerçekleştirdiği ve operasyona yakında başlatacağı ifade ediliyor. 
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Erdoğan Altan'ın haberine göre, Türkiye ve desteklediği ÖSO çetelerinin Efrîn'e girmesiyle uluslararası askeri, siyasi ve diplomatik arayışlar arttı. Rusya'nın desteğiyle Efrîn'in ÖSO'ya verilmesi sonrası kentte yaşanan gasp, talan, kaçırma, işkence, tecavüz vakalarının uluslararası güçlerin de dikkatini çekiyor. Seçim arifesinde Türkiye yeniden Minbic'i gündeme getirirken, bir taraftan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ve Irak hükümeti ile diğer taraftan rejim ve İran'ın olası operasyon için DSG'ye destek vermeye hazır olduğu belirtildi.
 
DEYR EZ ZOR SONRASI OPERASYON 
 
Uluslararası koalisyon ve Irak'ın desteğiyle Cizre'nin Fırtınası Hamlesi'nde sona gelen DSG'nin her gün bir kaç köy daha alarak IŞİD'in Deyr ez Zor topraklarından tamamen temizlenmesi aşamasında olduğu kaydedildi.
 
Öte yandan 20 Ocak'tan 18 Mart'a kadar "cephe direnişi", 18 Mart'tan günümüze "vur-kaç" taktiği ile Efrîn'de ÖSO'ya ağır darbeler vuran YPG/YPJ, önceki gün yaptıkları açıklamada Efrîn'in özgürleştirileceğinin altını çizerek operasyon sinyali verdi.
 
Mezopotamya Ajansı'na bilgi veren bir DSG yetkilisi, söz konusu operasyonun hazırlıklarını doğrularken, operasyon için uluslararası ve bölgesel aktörlerle görüşmelerin sürdüğünü, bu görüşmelerin son aşamasında olduklarını, operasyonu Bab'a kadar yayabileceklerini ve bunun için az süre kaldığını söyledi.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Kuzey Suriye güçleri ve Kürtler ile görüşmeye hazırım" açıklaması ve sonrasında rejim ile kuzeyin güçleri arasında başlayan görüşmelerin de operasyon ihtimalini güçlendirdiği kaydediliyor.