29 Eylül 2024 Pazar

Dolmabahçe önünde 'barış' istediler

Dolmabahçe sarayı önünde 1 Eylül vesilesiyle açıklama yapan tutsak yakınlarına eylem sonrası polis saldırdı. Üç Barış Annesi işkenceyle gözaltına alındı. 

İstanbul Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile hasta ve infazı yakılan tutuklular için Adalet Nöbetinde olan tutsak yakınları, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe sarayı önünde açıklama yaptı. Açıklamaya barışı simgeleyen beyaz tülbentleri ile çok sayıda tutsak yakını ve Barış Annesi katıldı.

İlk olarak söz alan Barış Annesi Aklime Keskin, anneler olarak barış istediklerini vurguladı. Barış taleplerine tüm annelerin ses vermesi çağrısında bulunan Keskin , "Türk, Kürt, Laz ve tüm annelerden barış talebimize destek bekliyoruz. Biz yalnızca barış istiyoruz. Katledilen herkes için barış istemekten vazgeçmeyeceğiz. Gerilla da katledilse, asker de katledilse talebimiz yalnızca barış olacak" dedi.

'KATLİAMA SON VERİN'
Barış Annesi Bedia Gökgüz ise, tüm annelerin Dünya Barış Günü'nü kutladı. Gökyüz, şunları söyledi: "Her anne gibi Kürt anneleri dünyaya barış gelmesini istiyor. Tüm insanlığa ve dünyaya barış gelmesi gerekir. Barış Anneleri'ne ses verin. Katliama son verin. Her gün cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Bu tecridi sonlandırın. Herkes barış içinde yaşasın, ağlamayalım, gözyaşımız kalmadı artık. Kürt annelerinin her gün kutularda cenaze alıyor. Anneler bunu kabul etmiyor. Yeter artık, buna son verin."

'BARIŞ MASASINI NEDEN DEVİRDİLER'
Dolmabahçe Sarayı'nda barış masası kurulduğunu anımsatan Gökgüz, "Neden devirdiler barış masasını? Yeniden kurulmasını ve barışın sağlanmasını istiyoruz. Bir sene burada oturduk, her anne yanımıza gelip bizimle oturdu. Biz yine oturacağız. Barışı kursunlar" çağrısı yaptı.

'ÇOCUKLARIMIZIN KEMİKLERİNİ KUTUDA VERİYORLAR'
"Bize faşizan şekilde davranıyorlar" diyen Barış Annesi Behiye Duman da, "Her türlü kötü ve insanlık dışı muameleyi görüyoruz. Çocuklarımızı öldürüp saklıyorlar, ailelerine vermiyorlar. Kargoyla çuvalın içine koyup gönderiyorlar. Ayıp değil mi, utanmıyor musunuz? Bunu yapanları kınıyorum. Bunu yaparken ne düşünüyorlar? Çocuklarımız bizim için kahramandır. Bu faşizan düzeni kınıyoruz" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Açıklamanın ardından evlerine gitmek için Beşiktaş iskelesine yürüyen tutsak yakınlarının önü polis tarafından kesildi. Açıklamaya gelenleri ablukaya alan polisler, Barış Anneleri Bedia Gökgüz, Zeliha Gökgüz ve Şükran Tugay'ı darp ederek gözaltına aldı.