22 Eylül 2024 Pazar

Doktor, hasta tutsak Karsu'yu tedavi etmeyi reddetti

621. F oturmasında ağır hasta tutsak Serhat Karsu'nun durumuna dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi, doktorların ve hapishane idaresinin Serhat Karsu'nun tedaviye erişimini engellediğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 621. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Serhat Karsu serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Ferit Barut, Erzurum Dumlu 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan 13 yıllık hasta tutsak Serhat Karsu'nun durumunu kamuoyuyla paylaştı. Karsu'nun ileri derecede mide ülseri ve reflü hastası olduğunu dile getiren Barut, Karsu'nun yaygın ödem şikayeti yanı sıra bütün dişlerinin çürüdüğünü, uykusuzluk ve hareket kısıtlılığı sorunları yaşadığını belirtti.

Karsu'nun tedaviye erişiminin sağlanmadığını vurgulayan Barut, "Serhat Karsu'ya hekim tarafından da düşmanca bir tutum sergilenmekte, hekimlik ilkeleri göz ardı edilmektedir. Nitekim, sağlık durumundaki hızlı bozulmanın önemli bir nedeni olan diş çürüklerinin tedavisi için götürüldüğü doktor Serhat Karsu'ya; 'dişlerinin ağrısından öleceğini bilirsem, belki o zaman yaparım' diyerek açıkça düşmanca davranmış ve tedavisini yapmamıştır" dedi.

Serhat Karsu'nun ailesinin de Karsu'nun sağlık durumundan endişe duyduğunu ifade eden Barut, "Tedavi ve sağlığa erişimi engellenen Serhat Karsu'nun sağlık sorunları yaşamına tehdit oluşturmadan, tedaviye erişimi sağlanmalı, tedavi maksadı ile infazı ertelenmelidir. 621. F oturması kapsamında bu hafta, hasta mahpus Serhat Karsu ve bütün hasta mahpusların tedavileri önündeki engellerin kaldırılması, serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.