30 Eylül 2024 Pazartesi

Doğuş Üniversitesi öğrencileri: Müşteri değil öğrenciyiz

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, tercih döneminde en fazla yüzde 5 zam yapacağını öne süren üniversite yönetiminin üniversite ücretlerine yaptığı fahiş zamlara tepki göstererek, eğitim hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin Dudullu'da bulunan ana kampüsü önünde bir araya gelerek, üniversite ücretlerine yapılan fahiş zamlara tepki gösterdi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı eylemde, "Müşteri değil öğrenciyiz" pankartı ve "Zamlar geri alınsın", "Parasız ve eşit eğitim istiyoruz" dövizleri taşındı. Kitlesel geçen eylemde öğrencilere aileleri de destek verdi.

Öğrenciler adına basın açıklamasını, Bora Çolakoğlu okudu. Çolakoğlu, Doğuş Üniversitesi yönetiminin kayıt döneminde "En fazla yüzde 5 zam yapacağız" iddiasıyla boy boy reklam yaptığını hatırlatarak, güncel durumda 2022-2023 eğitim yılı ücretlerine çok büyük zamlar yapıldığını belirtti. Pek çok öğrencinin bu söze inanarak Doğuş Üniversitesi'ne kayıt yaptırdığını dile getiren Çolakoğlu, kayıt esnasında da zam konusunda öğrencilere verilen sözün yinelendiğine dikkat çekti.

"Bugün geldiğimiz noktada ise Doğuş Üniversitesinin sözünde durmadığını, öğrencileri mağdur ettiğini görmekteyiz" diyen Çolakoğlu, yapılan en düşük zam oranının yüzde 50 olduğunu, bazı bölümlerde bu zamların yüzde 300'e kadar çıktığını belirtti. Yapılan zamların ilk defa yatay geçiş dönemi kapandıktan sonra açıklanarak öğrencilerin farklı üniversitelere geçmesinin de engellendiğini kaydeden Çolakoğlu, üniversite yönetiminin fahiş zamlar için ekonomik krizi gerekçe gösterdiğini aktardı. Çolakoğlu, şöyle devam etti: "Birçok sıra arkadaşımız bu zam sonucunda eğitim hayatına devam edemeyecektir. Buradan Doğuş Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz. Yapılan zamları kabul etmiyoruz. Atılan bu adımın eğitim hayatımızı gasp etmekten başka bir şey olmadığını bilin. Öğrencilerin geleceği ile oynanmasına sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızı buradan tekrar dile getiriyoruz."

Ailelerinin binbir zorlukla kendilerini okutmaya çalıştığını söyleyen Çolakoğlu, öğrencileri müşteri olarak gören anlayışı kabul etmediklerini vurguladı. "Bizim eğitim hakkımız, patronların kar hırsları uğruna çalınamaz. Ülkede yaşam şartları zorlaşmışken, genç işsizlik ve hayat pahalılığı artmışken alınan bu tavır öğrencileri mağdur etmekten başka bir şeye çıkmamaktadır. Sürecin takipçisi olacağımızı hatırlatıyoruz" ifadelerini kullanan Çolakoğlu, diğer üniversitelerde de benzer süreçlerle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekerek, hakları için mücadele eden tüm öğrenciler olarak dayanışma çağrısı yaptı.

"Direne direne kazanacağız", "Müşteri değil öğrenciyiz", "Zamlar geri alınsın" sloganları atan öğrenciler, eylemden sonra zamlarla nasıl mücadele edeceklerini tartışmak için kampüs içerisinde forum düzenledi.