22 Eylül 2024 Pazar

Doğanın Çocuklarından Çalık önünde eylem

Yerli ortak Çalık Holding önünde açıklama yapan Doğanın Çocukları, "Gün gelecek bu şirketlerin önünü on binlerce işçiyle dolduracağız. O gün işçilerin Erzincan'da yaşadığı katliamdan çok büyük felaketle karşılaşacak patronlar" dedi. 

Erzincan İliç'de bulunan Anagold Holding'e ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçüğün ardından Doğanın Çocukları, yüzde 20 payla ortak olan Çalık Grubu önünde açıklama yaptı. 

Yapılan konuşmada, "Bu madenin en büyük yerli ortaklarından Çalık önündeyiz. Çalık bu ülkede doğa katliamı denince ilk akla gelen şirketlerden. Bu madende böyle bir katliamın yaşanacağını köylüler, ekoloji örgütleri, TMMOB biliyordu da devlet, şirket bilmiyor muydu? Bal gibi de biliyordu, işçileri bile bile ölüme, doğayı yıkıma götürdüler" denildi. 

Maden yasasının işçiler aleyhine defalarca değiştirildiği, maden sahasının kapasitesinin defalarca artırıldığına dikkat çekilen konuşmada, 2022'de meydana gelen siyanür sızıntısının ardından madenin bir süre kapatıldığını ancak şirket, devlet ortaklığıyla yeniden faaliyete geçirildiği, şirketin borçlarının silindiği ve bunların da Kurum'un bakanlığı döneminde gerçekleştiği kaydedildi. "Ekoloji sorunu, doğa sorunu sınıf mücadelesiyle iç içe geçmeden, ortaklaşmadan çözülmeyecek" denilen konuşmada, patronların şirket önünde güvenlik önlemi dahi almayacak kadar devlete güvendiği kaydedildi. Konuşmada şu ifadeler yer aldı: "Çünkü cezasızlıkla ödüllendirileceklerini çok iyi biliyorlar. Gün gelecek bu şirketlerin önüne on binlerce işçiyle dolduracağız. İşte o gün patronlar için sermaye için Erzincan'da işçiler için yaşanan katliamdan çok daha büyük bir felaketle karşılanacak."