23 Eylül 2024 Pazartesi

Doğan: Partimizin kısa adı değiştirilecek

Yargıtay'ın parti isminin kısaltmasına ilişkin kararını değerlendiren HEDEP Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin sadece kısa adının değiştirileceğini aktardı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'SERMAYENİN VE SAVAŞIN BÜTÇESİ'
Komisyonda bugün sonuçlanması beklenen 2024 bütçesinin sermayenin, savaşın ve yoksulluğun bütçesi olduğunu söyleyen Doğan, bütçenin milyonlarca emekçi değil sermayenin çıkarları gözetilerek hazırlandığını kaydetti. Bütçede kaynakların savaşa ayrıldığını ifade eden Doğan, "Bütçenin yüzde 10'undan daha fazlası güvenlik ve savunma harcamalarına tekabül ediyor" dedi.

Halkın taleplerinin bütçede yer almadığının altını çizen Doğan, "Ne var? Rant var, yandaş şirketlere teşvik var, zam var, faiz var, belli tarikat ve cemaatlere ödenek var. Vergi indirimi var yandaş şirketler için ama yine halkın bütçesi yok. O yüzden adını sermayenin, yoksulluğun, savaşın ve yandaşın bütçesi koyuyoruz" dedi.

'KÜRT DÜŞMANLIĞI KURUMSALLAŞTI'
Bütçe görüşmeleri boyunca halkın sesi olmaya çalıştıklarını kaydeden Doğan, her şeye rağmen bütçenin halktan kaçırıldığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerine dikkat çeken Doğan, Hakan Fidan'ın yeni dönemde Kürtleri görmezden gelen yaklaşımda ısrarcı olacağını kaydetti. Kürt düşmanlığının bu ülkede çok kurumsal olduğunu söyleyen Doğan, şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanı değişim üzerine yaptığı sunumunda, 40 yıllık çatışmaya 100 yıllık devlet refleksiyle cevap verdi. Bu zaten başlı başına çok şeyi anlatıyor. Buradan bir kez daha bakana tavsiyemiz şu; personel eksikliğini, bakanlığın yeniden yapılandırmasını uzun uzun anlatmadan önce 100 yıldır devam eden ve inkarla ve güvenlikçi politikalarla yaklaşılan bu soruna dair yaklaşımı değiştirmeyi düşünmeleri. Aksi takdirde hiçbir değişim olmaz."

Kürt düşmanlığına örnekler veren Doğan, "Sadece kargoyla elimize verilmeye çalışılan cenazelere, sadece kayyım rejimine bakarsak bile bu kategorik düşmanlığın saf halini görmemiz mümkün" dedi. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Can Atalay kararlarında AYM ve AİHM kararlarının uygulanmamasına ilişkin Hakan Fidan'ın cevabını hatırlatan Doğan, Fidan'ın bu davalara siyasal yaklaştıklarını kendi ağzıyla itiraf ettiğine dikkat çekti.

'YARGITAY KARARIYLA KISKACA ALMA GİRİŞİMİ'
Yargının kumpaslarının bitmediğini ifade eden Doğan, Yargıtay'ın yeni kararına tepki gösterdi. Doğan, şöyle devam etti: "15 Ekim'de her türlü engelleme, baskı ve zora karşı son derece görkemli bir kongre gerçekleştirdik. Bu kongrede isim değiştirerek ismimizi kısa hali HEDEP olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak değiştirdik. Buna niye ihtiyaç duyduk? HDP hakkındaki kapatma davası sürdüğü ve seçime girememe riski belirdiği için biz geçen seçimlere Yeşil Sol Parti olarak girdik. Peki, şimdi ne ile karşı karşıyayız? Yerel seçimlere birkaç ay kala, il-ilçe kongrelerimiz devam ederken, aday adaylığı başvurularımıza günler kala, Yargıtay Siyasi Partiler Bürosundan partimizin kısa ismi HEDEP'e itiraz geldi. Şaşırdık mı, hayır şaşırmadık. Yine bir yargı kıskacına alma girişimi."

Savcılığın kısaltmanın ve tüzükteki çeşitli maddelerin değiştirilmemesi durumunda dava açmakla tehdit ettiğini aktaran Doğan, "'AYM kapatılmalıdır' açıklamalarıyla AYM'yi fiili olarak kapatmaya çalışanlar, yerel seçim öncesi bizi zor durumda bırakmaya çalışıyor. Burada bizi takip edenlere, oy verenlere, gözü gönlü bizimle olanlara bir kez daha hatırlatalım ki; bunlar bizi yıldıramaz, bunlara karşı her türlü tedbirimiz var. Biz HEDEP'in hangi çağrışımları yaptığını ve hangi çağrışımlardan korkulduğunu gayet iyi biliyoruz. İnadımız ve ısrarımızdan vazgeçmiyor oluşumuzdan ve demokratik siyaset alanını terk etmiyor oluşumuzdan korkuluyor" dedi.

'CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ'
Yerel seçimler öncesi risk almamak için gerekli değişiklikleri yapacaklarını ifade eden Doğan, "Partimizin uzun ismi olan 'Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi' değiştirilmeyecek, sadece kısa adımız olan HEDEP değiştirilecek" dedi. İktidarın HEDEP'in yerel seçimlerde göstereceği başarıdan korktuğunu ve şimdiden elindeki tüm araçlarla saldırmaya başladığını kaydeden Doğan, kayyumlar tarafından gasp edilen bütün belediyeleri geri alacaklarının altını çizdi.

"Eş Başkanlarımız hukuksuz bir biçimde halkın iradesine rağmen hapsedildi, sürgün edildi. Şehirlerimiz her şeyiyle talan edildi. Şehirlerimizin demografik yapısı, kültürel ve tarihi mirası, müşterekleri ve kent hakkı yok sayıldı. Kent hakkı; kentlerde ezilenlerin itiraz çığlığıdır, kenti değiştirme ve yeniden inşa etme kararlılığı ve iradesidir. İşte biz, bizden zorla alınanların hepsini geri alacağız. Bu yüzden korkuyorlar ve şimdiden böyle oyunlarla önümüzü kesmeye çalışıyorlar" diyen Doğan, kamuoyuna çağrıda bulunarak yerel seçimlere kadar canla başla, gece gündüz çalışmak zorunda olduklarının altını çizdi.

'ADAYLARIMIZI KENT UZLAŞISIYLA BELİRLEYECEĞİZ'
Kayyumları kentlerinden söküp atacaklarını vurgulayan Doğan, "Adaylarımızı en geniş mutabakatla belirleyeceğiz. Adaylarımızı; PM üyelerimizin, bileşen partilerimizin üyelerinin, geçmişten bugüne kadar partimize emek vermiş yöneticilerimizin ve ailelerimizin, demokratik kitle örgütlerinin ve kent için emek veren herkesin katılımı ve uzlaşısı ile belirleyeceğiz" dedi.

'ÖZELLİKLE KADINLAR VE GENÇLER ADAY OLMAK İÇİN BAŞVURMALI'
Eşbaşkanlık sisteminden asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti: "Yalnızca belediye eş başkanlıklarında değil, meclis üyeliklerinde ve tüm yönetim kademelerinde de bugüne kadar olduğu gibi eşit temsiliyet ilkesi ile hareket edeceğiz. Yine yerelde yaşayan tüm halkların, inançların ve kimliklerin yere yönetimlerde söz ve karar sahibi olmasında ısrarcı olacağız. Aday adaylığı başvurularımız 27 Kasım'da yani pazartesi günü başlıyor. Başvurular iki hafta sürecek. 10 Aralık tarihine kadar sürecek. Özellikle kadınlara ve gençlere bir çağrı yapmak istiyorum. En çok kadınların ve gençlerin başvurmasını istiyoruz. Bu ülkenin tek en gerçek muhalefet partisinin yerel yönetim mekanizmasında yer almak için lütfen başvurularınızı yapın. Gelin birlikte kazanalım ve beraber yönetelim."