22 Eylül 2024 Pazar

Doğan: Dersim DEM'siz, DEM Dersim'siz olmaz

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Dersim'e ilişkin ittifak tartışmalarına dikkat çekerek, "Sorun adayların kim ve hangi partiden olacağından ötedir. Ön seçimler için de bunu söylemiştik, mesele kentin nasıl yönetileceğiyle ilgilidir. Yani halkın yönetime nasıl, hangi yol ve yöntemlerle, nasıl bir güç birliğiyle dahil edileceğiyle ilgilidir" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yerel seçim politikalarına ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kobanê zaferinin 9'uncu yıl dönümü olduğunu hatırlatan Doğan, "Kötülüğe karşı iyiliğin, karanlığa karşı aydınlığın, esarete karşı özgürlüğün mücadelesinin simgesine dönüşen Kobanê'deki bu cesur mücadeleyi ve direnişi şükran ve minnetle anmak istiyorum. Yıl dönümü tüm halklara kutlu olsun" dedi.

'29 OCAK'TA ADAYLARIMIZ TANITILACAK'
Merkez Yürütme Kurulu'nun 2 gündür devam ettiğine işaret eden Doğan, 13-14 Ocak tarihlerinde düzenledikleri ön seçimlerle Türkiye'de eşi benzeri görülmemiş bir demokrasi deneyimini hayata geçirdiklerini söyledi. 

"Örgütsel diriliğimizi ve canlılığımızı ön seçimler/halk oylamaları aracılığıyla bir kez daha gördük ve bir kez daha kamuoyuna gösterdik. Kürt illerinde doğrudan bir demokrasi örneğiyle gerçekleşen bu ön seçimlerde yalnızca belediye eş başkan adaylarımızı seçmedik, il meclis üyelerimiz de oylandı ve karar tamamen yerele bırakıldı" diyen Doğan, adaylarını tanıtmak üzere hazırlıklara başladıklarını ifade etti ve 29 Ocak'ta Diyarbakır'da adaylarını tanıtacaklarını duyurdu.

'HALKIMIZ BÜYÜK BİR COŞKUYLA ÖN SEÇİMLERE KATILDI'
Aylar süren halk buluşmaları sonucu ilk defa böyle bir halk oylaması yaptıklarını dile getiren Doğan, DEM Parti'nin bu uygulamasıyla da tekçi sisteme karşı tek alternatif olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu söyledi.

"Ön seçim kararını halkımızın nasıl desteklediğini ve nasıl sahiplendiğini de gördük. Halkımız çok büyük bir coşku ve heyecanla sandıklara yöneldi. Aynı zamanda sandıkları korudular. Kayyımlara şimdiden kendi iradelerinin öyle sanıldığı kadar kolay kolay teslim alınamayacağını ve onlardan zorla alınanı geri almak konusunda nasıl kararlı olduklarını gösterdiler" diyen Doğan, ilk defa böyle bir oylamayı yapmanın sonucu olarak eksiklikleri olabileceğini ve eleştirilerden öğreneceklerini vurguladı.

'KARARLIYIZ, İDDİAMIZ BÜYÜK'
Yerel seçimlerin MYK'nın en sıcak gündemlerinden biri olduğunu ifade eden Doğan, "Kararlıyız, iddiamız büyük. En büyük iddiamız, kayyım rejimine karşı halkımızın vereceği yanıt ve kayyım rejimini sandığa gömmektir. Ne yaparlarsa yapsınlar fark etmez. Biliyoruz ki hile hurda yapıyorlar. Bunları tespit ediyoruz, takipçisiyiz. O kadar kolay hile yapamayacaksınız, bunu söyleyelim. Hayali, şaibeli seçmen, oy taşıma, seçmen kaydırma ve daha neler neleri şimdiden denemeye çalışıyorlar" dedi.

'31 MART'TA KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ'
İktidar ne tür hileler yaparsa yapsın 31 Mart'ta kayyumları göndereceklerini ifade eden Doğan, 2024 yerel seçimlerinde şiarlarının kazandırmak ya da kaybettirmek değil kazanmak olacağını vurguladı. "Biz parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri ne oranda nasıl değiştirebileceğinin farkındayız. Dolayısıyla böyle bir ciddiyet ve böyle bir sorumlulukla çalışıyoruz" diyen Doğan, her seçim bölgesine ilişkin büyük bir titizlik ve hassasiyetle çalıştıklarını ifade etti.

'DERSİM DEM'SİZ OLMAZ'
DEM Parti olarak başından beri en geniş güç birliğinden yana olduklarını ifade eden Doğan, en geniş güç birliği ve kent uzlaşısına dair çalışmalarının sürdüğünü belirtti. "En geniş güç birliğinden yana bir parti olarak çok yönlü görüşmelerimiz sürerken Dersim'e ilişkin bir açıklama geldi. En sonda söyleyeceğimi isterseniz en başta söyleyeyim: Şunu biliyoruz ki Dersim DEM'siz, DEM Dersim'siz olmaz. Dersim DEM'den, DEM Dersim'den koparılamaz" diyen Doğan, Dersim'de EMEP, SMF, EÖC ve TİP'in ittifak açıklamasına dikkat çekti.

'AÇIKLAMA YAPILDIĞINDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYORDU'
Bu açıklama yapıldığı esnada görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: "Açıklamayı yapan siyasal yapılar bunun en demokratik ittifak olduğunu söyleyerek herkesi oraya davet ettiklerini de ifade ettiler. 'Biz kurduk siz de gelin' şeklindeki bir yaklaşımın, DEM Parti'nin yürüttüğü müzakereler ve görüşmeler sürerken bu çalışmaları güçleştirdiğini, ortaklaşma halini de bir nevi bypass ettiğini ifade etmek gerekir. Sorun adayların kim ve hangi partiden olacağından ötedir. Bizim yaklaşımımız bu şekilde. Ön seçimler için de bunu söylemiştik, mesele kentin nasıl yönetileceğiyle ilgilidir. Yani halkın yönetime nasıl, hangi yol ve yöntemlerle, nasıl bir güç birliğiyle dahil edileceğiyle ilgilidir."

'GÜÇ BİRLİĞİNİN TEMELİNDE YEREL DEMOKRASİ ANLAYIŞI YATIYOR'
Doğan, "Bu dost güçlerle kamuoyu ya da basın üzerinden görüş açıklayan, birbirine uzak ya da birbiriyle ilk defa görüşen siyasal yapılar değiliz, birbirine ulaşamayacak siyasetler değiliz. O yüzden Dersim DEM'siz olmaz, DEM Dersim'siz olmaz. Kimse Dersim'i DEM'den, DEM'i de Dersim'den koparamaz. Bizim güç birliği temelinde yatan anlayışımız budur. Güç birliğinin temelinde yerinden yönetim, doğrudan demokrasi ve yerel demokrasi anlayışı yatıyor. İşte yapacağımız tüm güç birliklerinde bu anlayış ve strateji kapsamında bir yaklaşımımız olacak" diyerek, MYK'da bu tartışmalarının devam ettiğini kaydetti.

'İSTANBUL'A DAİR NETLEŞEN BİR KARAR YOK'
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, İstanbul'da aday çıkartıp çıkartmama konusunda kesin bir karara ulaşmadıklarını söyledi. Başak Demirtaş'ın adaylığa ilişkin açıklamasına da değinen Doğan, "Sevgili Başak Demirtaş bizim arkadaşımız, yoldaşımız. 14-28 Mayıs seçimlerinde de çalıştı, sahadaydı, mitinglere katıldı. Dolayısıyla Başak Demirtaş bir gün bir yerden siyaset yapmak ve dahil olmak isterse orası burasıdır, Dem Parti'dir. Bu hiç şaşırtıcı bir şey değil, aksi şaşırtıcı olurdu. Bunun böyle tartışılmasını da garip karşıladığımızı belirtmek isterim" dedi.