29 Eylül 2024 Pazar

Doğal gaz ve elektriğe yüzde 20 zam

Rusya-Ukrayna savaşı öne sürülerek elektrik ve doğal gaza eylül ayından geçerli olmak üzere zam geldi. BOTAŞ zammı yüzde 20,4 olarak açıklarken, EPDK ise yüzde 20 zam yapıldığını duyurdu. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü (BOTAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Eylül ayında elektrik ve doğal gaza zam geldiğini açıkladı. Eylül ayında elektrik yüzde 20, doğal gaz ise  20.4 oranında zamlandı.  

BOTAŞ, 31 Ağustos 2022 tarihinde yaptığı açıklamada doğal gazın ithal bir enerji olduğunu ve yüzde 99'dan fazlasının yapılan uluslararası anlaşmalar çevresinde yurt dışından temin edildiği, Ukrayna-Rusya arasındaki savaş sonrası doğal gazdaki artan artışı da bahane ederek zam yaptığını duyurdu. 

1 Eylül 2022 tarihinden itibaren "asgari düzeyde" yapıldığı öne sürülen zam oranları ise şu şekilde: 
🔹 Konutlarda kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 20,4
🔹 Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerde kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzdü 47,6
🔹 Sanayide kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 50,8
🔹 Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın nihai satış fiyatlarında ortalama yüzde 49,5.

BOTAŞ, bu artışlara rağmen özellikle konutlarda kullanılan doğal gazda yüzde 80'in üzerinde destek vermeye devam edeceğini de iddia etti. 

ELEKTRİĞE YÜZDE 20 ZAM
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi.

Zamma gerekçe olarak ise Rusya-Ukrayna savaşının öne sürüldüğü EPDK açıklamasında, "Bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir. Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 lira olmuştur" denildi.