23 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakırlılar Newroz alanına yürüyor

Diyarbakırlılar "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla kenttin dört bir tarafından Newroz Parkı'na yürüyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından organize edilen bu yılki Newroz, "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla gerçekleştiriliyor. Newroz Parkı'na giden yollarda hareketlilik sürüyor. Newroz Parkı tamamen polis bariyerleri ve arama noktalarıyla kapatılırken, alanda sabah saatlerinde arama yapıldığı için görevlilerde dahil gelenler alana alınmadı. Saat 09.00 itibariyle alana alımların başlaması gerekirken, önce "bomba" aramasını gerekçe gösteren polis, daha sonra "mayın" araması yapıldığını ileri sürdü.
Kentin dört bir yanından Newroz'a akın eden halk, Yeniköy Mezarlığı, Evrim Alataş Caddesi ve Yeni Hal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Özellikle Zümrütkent Caddesi'nde toplanan halk, polis kontrol noktalarında alana giriş yapmak için bekliyor. Okulları boykot eden öğrenciler ve yöresel kıyafetleri ile dikkat çeken kadınların bekleyişi devam ederken, gençler halay çekerek, "Leyla Güven onurumuzdur", "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Bijî berxwadana zindanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı.
 
ESP'LİLER SLOGANLARLA ALANA YÜRÜDÜ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri kortej oluşturarak Newroz alanına yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Kemal Kurkut ölümsüzdür", "Bijî Newroz bijî sosyalizm", "ESP umuttur umut dimdik ayakta" sloganları attı.
 
GENÇLER NEWROZ ALANI'NA YÜRÜDÜ
Urfa Yolu üzerinde bir araya gelen yüzlerce genç ise kitlesel bir yürüyüşle Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti. Esnaf ve çevrede bulunanların destek vererek katıldığı yürüyüşte "Zülküf Gezen ölümsüzdür" sloganı atıldı.
 
UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
 
3 ayrı koldan Newroz Parkı'na ulaşan yüzlerce kişi, arama noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Burada sloganlarla halay çeken kitle, daha sonra Newroz Parkı'na alınmaya başlandı. Alana girişlerde polisler, üst araması ve çanta araması yaparak insanları alana alıyor.
 
268 BASIN İZLİYOR
 
Yüzbinlerce kişinin katılımının beklendiği Newroz etkinliği için yüzbinlerce insana rahatlıkla hitap edilebilecek ses ve görüntü sistemi kuruldu. Newroz kutlamasını 268 yerli ve yabancı basın izliyor. 
 
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Kürt partileri temsilcilerinin birer konuşma yapacak. Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 133 gündür açlık grevi eyleminde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in Newroz mesajının okunması bekleniyor. Newroz kutlamasında, Bajar, Koma Pel ve Pınar Aydınlar sahne alacak.