7 Ekim 2024 Pazartesi

Diyarbakırlılar Erdoğan'ı istemiyor

Tayyip Erdoğan 3 yıl aradan sonra bugün Diyarbakır'a gidiyor, fakat Diyarbakırlılar Erdoğan'ı istemiyor. Erdoğan'ın gidişi nedeniyle Diyarbakır'a farklı kentlerden binlerce polis getirilerek yığınak yapıldı. Olağanüstü hal ilan edilen kent halkı, Kürt halkının taleplerine ve çözüm önerilerine savaşla yanıt veren Erdoğan'ı kentlerinde istemediklerini söyledi.

Kürt sorununda halkın taleplerini ve çözüm önerilerini görmezden gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretine halk tepkili. Kent halkı, "Kürt sorununu çözmezse bu memlekete gelmesin. Gelmese daha iyidir. Nereye gidiyorsa gitsin" dedi.

Diyarbakır'da "toplu açılış" törenine katılacak olan Erdoğan, Sur ilçesinde özyönetim direnişi döneminde tahrip edilen Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'nde Cuma namazı kıldıktan sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl binası önünde devlet organizasyonuyla bekletilen grubu ziyaret edecek. Erdoğan, daha sonra valilik binası önünde saat 17.00'da "toplu açılış töreni"nde konuşacak. Erdoğan'ın gezisi öncesi geçiş güzergahındaki tüm ev ve işyerleri Genel Bilgi Taraması (GBT) sorgusundan geçirildi. Ayrıca kentteki tüm üst geçitlere Erdoğan pankartları asılarak, birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Erdoğan'ın kente gelmesi nedeniyle Diyarbakır polis ve asker ablukasına alındı. Urfa, Malatya, Bingöl, Elazığ, Mardin, Batman, Muş, Siirt ve Şırnak’tan binlerce polis, otobüslerle kente getirildi.

Erdoğan'ın yaklaşık 3 yıl sonra yapacağı Diyarbakır ziyarete ilişkin Mezopotamya Ajansı'ndan Ergin Çağlar ve Mehmet Erol'a konuşan kent halkı, Erdoğan'ı istemediklerini söyledi.

'ONLAR OLMASA BİZ KARDEŞİZ'
Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelmesinin kendisi ve halk için bir önemi olmadığını söyleyen Abbas Öngöl, "40 yaşındayım ve bugüne kadar hiçbir şey değişmedi. Kamera karşısına geçtiklerinde 'biz kardeşiz' diyorlar. Ben de diyorum; Siz olmasanız biz kardeşiz. Onlar olmasa biz zaten kardeşiz. İnsanların halini bir görsünler. Sofralarına oturduklarında bu halkın halini görsünler. Bunu özellikle Erdoğan'a söylüyorum. İnsanlar siyasetçilerin söylemine bakmıyor artık. Kendi derdine bakıyor. Herkes 'akşam acaba elimde bir poşetle eve dönebilir miyim' diye düşünüyor. Erdoğan gelmiş ya da gelmemiş çok önemli değil" diye konuştu.

'MİLLET AÇ, PERİŞAN'
Yavuz Çiçek, Erdoğan'ın daha önceki süreçlerde de kente gelerek kimi vaatlerde bulunduğunu hatırlatarak, "Bugüne kadar kime yardımda bulunmuş" diye sordu. Bölge kentlerindeki insanların yaşadıkları sorunların görmezden gelindiğine dikkati çeken Çiçek, "Aç olanın halini sormuşlar mı? Yok. Bu millet aç, perişan. Irk ayrımı var. Batıda saldırılara uğruyoruz. Devlet de kalkıp o saldırıları yapanları destekliyor. Madem 'tek devlet, tek millet, tek bayrak' diyorsun, o devletin içinde Kürtleri de gör. Günahkar mı geldik dünyaya" ifadelerini kullandı.

'KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEZSE GELMESİN'
Minibüs sürücüsü olan Murat Bingöl, Erdoğan'ın her gelişinde yolların kapatıldığını ve rahatsız edildiklerini söyledi. Bingöl, "Gelmesin, bizi rahatsız ediyor. Binlerce polisi buraya sokuyorlar, ceza kesiyorlar ve çalışmamıza engel oluyorlar. Devlet yetkililerinin hiçbirini istemiyoruz, biz bize yeteriz. Eğer Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak Kürt sorunu hallederse herkes onu sırtında taşır, çözmezse gelmesin daha iyi. Halk olarak talebimiz bu. İşlerine geldiği zaman 'Kürt sorunu benim sorunumdur', işlerine gelmediğinde ise 'Buzdolabına kaldırdım' diyorlar" dedi.

'GÖZ BOYAMAYA GELİYOR'
Abdurrahman Gümüş, Erdoğan'ın ziyaretini "göz boyama" olarak nitelendirdi. Gümüş, şunları söyledi: "Diyarbakır halkı unutulmamalı. Bugün Diyarbakır'da genç nüfus yüzde 60'lara dayandı. Gençler kahve köşelerinde zamanlarını öldürüyor. Benim yaşım 35, bugün bir gelecek kuramıyorum. Yazık gençlere. Bu sorunu göz ardı etmelerini istemiyorum. Kürt sorununu çözmesi gerekiyor. Bugün Kürt sorunu var, herkes bunu kabul ediyor. Kendileri de kabul ediyor ama kendi siyasi amaçları uğruna bu sorunu dilendirmiyorlar" şeklinde konuştu.

'ERDOĞAN DEĞİL SELAHATTİN DEMİRTAŞ GELSİN'
Erdoğan'ın kente gelmesine karşı duran Mustafa Aslan, "Hayatta yanına gitmedik, yine de gitmeyeceğiz. Bizden ne istiyor? Geliyor bize cezaevi yapıyor, cezaevine atıyor. Kürtleri kandırıyor. Ona ihtiyacımız yok. Bize 'kardeş' diyor, nerede kardeşiz? Ondan hiçbir talebimiz yok. Bizi, milletvekilini cezaevine atıyor. Sonra da kardeşiz diyor. Ne kardeşi? Amed halkı gitmez karşılamaya. O gelmesin, Selahattin Demirtaş bize gelsin" diye belirtti.

'ERDOĞAN'I KARŞILAMAYA GİTMEYECEĞİZ'
Aziz Yardım ise, Erdoğan'ı karşılamayaca gitmeyeceğini aktararak, nedenini şu sözlerle anlattı: "Çünkü Kürtler ona kızgın ve kırgın. Barış süreci, çözüm süreci vardı diyordu. Kardeş diyordu. Nerede? Hangi kardeşten bahsediyor? Erdoğan için dışarıdan insanlar getirilmezse, buradan kimse karşılamaya gitmez. Kürt halkının haklarını gasp etti, kayyumlar atadı. Erdoğan Dolmabahçe'de her şeyi bitirdi."