24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır'da tutsak aileleri polis engeline rağmen sloganlarla yürüdü

Tecride karşı başlatılan açlık görevlerine ilişkin Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önünde yapılmak istenen açıklama ve oturma eylemi polis tarafından engellenmek istendi. Engellemeye rağmen tutsak yakınları sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı hapishanelerde açlık grevinde olan tutukluların yakınları, Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önünde yapacağı basın açıklaması ve oturma eylemi polis tarafından engelledi. Görüş öncesi onlarca polis, TOMA ve zırhlı araçlarla abluka altına alınan hapishaneden, görüşçüler polislerin ablukası altında çıktı.
 
Polis, tutsak yakınlarının bir araya gelmesine dahi izin vermeyerek gruplar şeklinde ailelerin etrafını kalkanlarla kapattı. Duruma tepki gösteren bir tutsak yakını, "Şimdi evlatlarımızın yanından geldik her gün her dakika eriyorlar. Evlatlarımızı içeride bıraktık ciğerimiz yanıyor. Nedendir bu sessizlik, nedendir bu abluka? Adalet Bakanı neden korkuyor? Yeter artık evlatlarımızın ölümüne göz yummayacağız. Bizden korktuğunuzu bu abluka bile kanıtlamaya yeter. Biz analardan korkmayın eriyip giden evlatlarımızın yarattığı öfkeden korkun" diye haykırdı.
 
Hiçbir şekilde açıklamaya izin vermeyeceklerini söyleyen polise rağmen tutsak yakınları hapishane önünden yürüyüşle ayrıldı. Yürüyüş esnasında tutsak yakınları "Biji berxwedana zindandana", "Biji berxwedana Leyla", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.
 
Slogan atıldığı sırada bir kadın, polisin şiddetine maruz kaldı. Kitlenin tepkisi üzerine polisler geri çekilmek zorunda kaldı.