30 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da 'tesis istiyoruz' eylemi

Diyarbakır Stadyumu içinde bulunan reklam alanlarının, locaların, kantinlerin firmalara armağan edildiğini kaydeden Diyarbakırspor ve Amedspor, spor kulüplerinin spor malzemeleri ve ulaşım giderleri dahi karşılanamıyorken, yer tesis edilmediği için göçebe hayatı yaşarken bu durumu kabul etmediklerini ve mücadeleyi büyüteceklerini kaydetti. 

TFF 2. Lig'de mücadele veren Amed Sportif Faaliyetler Kulübü ile Diyarbakırspor'un taraftar grupları, maçların oynandığı Diyarbakır Stadyum'un takımlarına tahsisi başta olmak üzere takımlarına yönelik ayrımcı uygulamalara derhal son verilmesini istedi.

Dağkapı'daki Şeyh Sait Meydanı'nda toplanan her iki takım taraftar gruplarına, Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, Diyarbakırspor Başkanı Turan İlgin, AKSF Başkanı Remzi Dayan, STK başkanları ve çok sayıda kişi destek oldu. "Sporda adalet", "Tesisler futbol kulüplerinindir", "Diyarbakır'a tesis istiyoruz", "Stadyumlar halkındır" yazılı pankartların açıldığı eylemin basın metnini Barikat, Direniş ve Kırmızı Cephe Taraftar Grupları adına, Xebat Demir okudu.

'REKLAM VEREN ŞİRKETLER HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDECEK'
Demir, stadyumun takımlara tahsis edilmesine ilişkin yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığına dikkat çekti ve "Yeni Diyarbakır Stadyumu ilk açıldığında 'Stadyum Diyarbakır'da yapıldı ama Diyarbakır'a yapılmadı!' tespitimiz dört yılın sonunda da geçerliliğini korumaktadır. Stadyum için istenen yüksek kiralama bedelleri takımlarımızın ödeyebilecekleri tutarların üstündedir. Stadyum kirası dışında; Diyarbakır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün görevlendirdiği çok sayıda personelin ücret ödemesi, stadyum kirası gibi çok pahalı olan çim bakım giderleri, stadyumda kullanılan elektrik için harcanan jeneratör yakıtı bedeli, yenilenmemesine rağmen kırılan koltuklar için her hafta alınan fahiş tutarlar eklenince stadyumun kullanılmasına imkan bırakılmamaktadır. Sayılan tüm bu olumsuzluklara ek olarak, stadyum içerisinde bulunan reklam alanları, kantinler ve localar habersiz bir şekilde başka firmalara armağan edilmiştir. Kulüplerimiz sayesinde stadyumu dolduran on binlerce insana yapılacak reklamların kulüplerimize tek bir kuruş faydası olmayacaktır" dedi. 

'DİYARBAKIR SPOR TESİS YOKLUĞUNDAN GÖÇEBE HAYATI YAŞIYOR'
Bu alanların kulüplere verilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, aksi halde reklam veren firmaların haksız kazancı sebebiyle boykot çağrısı yapacaklarını belirtti. Diyarbakır'da uzun yıllardan beri spor tesisi yapılmadığını hatırlatan Demir, Diyarbakırspor'un kullandığı tesisin yıkıldığı hatırlattı ve şöyle devam etti: "Takımlarımız tesis yokluğundan göçebe hayatı yaşamaktadırlar. Amatör spor kulüplerimizin sahip olduğu herhangi bir spor tesisi bulunmamaktadır. Bırakın amatör spor kulüplerini profesyonel takımımız olan Diyarbakırspor bile kapı kapı dolaşmasına rağmen konaklayıp idman yapabileceği bir tesis bulamamış ve bu sebeple takımı başka şehre taşıma kararı almıştır.

'TAKIMIMIZIN ULAŞIM GİDERLERİ BİLE KARŞILANAMIYOR'
Şehrimizin nüfusuna göre sahip olduğu spor tesisi sayısında çok geride kalmıştır. Şehrimizde sporu sevdirme ve sporcu yetiştirme amacıyla kurulan yüzlerce amatör kulüp perişan haldedir. Sahip olduğumuz amatör kulüplerin yarısı imkânsızlıklar sebebiyle liglere katılamamaktadırlar. Konaklayacakları tesislerin olmamasının yanı sıra idman yapacakları saha bulmakta güçlük çekmektedirler. Takımlarımız spor malzemeleri, ulaşım giderlerini bile karşılayamamaktadırlar.

'TARAFTAR OLARAK MAÇLARDA CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ'
Amedspor altyapısına tahsis edilmiş bir otobüsün durdurularak çocukların araçtan indirildiğine şahit olduk. Tüm altyapıların amatör sayıldığı da bilinmelidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun Belediyelerin Görev ve Sorumluluğu başlığı 14. Maddesinde sporu teşvik amacıyla kullanılabilen binde yedilik dev bütçenin etkin ve verimli kullanılmadığı kanaatindeyiz. Kulüplerimizin ayni ve nakdi yardımlardan şeffaf bir şekilde faydalandırılmalıdır. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında harcanan tutarların ne şekilde nereye harcandığını soracağımızı bildiriyoruz. Bizler taraftarlar olarak maçlarda ciddi sorunlar yaşamaktayız. Stadyuma ulaşım sorunumuz bulunmaktadır. Maç günü stadyum güzergahında yer alan otobüs sayısı düşük olup kilometrelerce yolu yürümek zorunda kalmaktayız.

'MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'
Bu basın açıklamasıyla birlikte yüzlerce sorunun bir kısmına değinmiş bulunmaktayız. Herkesçe bilinen bu sorunların; şehrin idari amirleri, muhatap bakanlıklar ve federasyonlar tarafından çözülmesini talep etmekte ve beklenti içinde olduğumuzu ifade etmekteyiz. Her zaman kulüplerimizin yanında olduğumuzu ve bu haksızlıklar karşısında mücadelemizi büyüteceğimizi burada tekrar ediyoruz."

OTURMA EYLEMİNE GEÇİLDİ
Açıklamadan sonra oturma eylemi yapan kalabalık, Spor İl Gençlik Müdürlüğü'nü ve kulüplere yardım desteği olmayan yetkilileri alkışlarla protesto etti.