23 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da tecride karşı yürüyüş

Diyarbakır'da polis saldırısına, işkenceli gözaltılara rağmen 9 Ekim uluslararası komplosu protesto edildi. Gençler sokaklarda tecride karşı yürüyüş düzenlerken, "Asla geri adım atmayacağız" vurgusu yapıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim '98 yılında gerçekleştirilen uluslararası komplo yıldönümünde Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde "Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" şiarıyla Koşuyolu Parkında açıklama yapmak için bir araya geldi.

ÖCALAN: SORUNUN ÇÖZÜ İMRALI'DA
Söz alan Urfa milletvekili Ömer Öcalan, tecridi ve saldırıları kınayarak, "Amed ve Kürt halkı üzerindeki işkence devam ediyor. Biz sayın Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için burada toplandık. Polis her zamanki gibi izin vermiyor ve şiddet uyguluyor. Yetkilileri dahi Öcalan ile görüştü. Bugün ise Öcalan ne ailesi ve ne de avukatları ile görüşemiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu kabul etmediğimiz içinde bugün burada toplandık. Çözümün yolu İmralı'da" dedi.

GENÇLER SOKAKLARDA TECRİDE KARŞI YÜRÜDÜ
Çevre kentlerden gelen kitle ise Diyarbakır girişinde kontrol noktalarında bekletilirken, GBT kontrolünün ardından kente giriş yaptı. Koşuyolu Parkında bir araya gelen kitleyi parça parça polis ablukaya alırken, Rezan sokaklarında da gençler yürüyüş gerçekleştirdi.

Sık sık "Bijî Berxwedana Zindanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Eyleme polis saldırdı, 50'yi aşkın kişi gözaltına alındı. Polisler çekim yapmak isteyen gazetecileri darp etti, kameraları kırıldı.

BAYINDIR: TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ
Tüm engel, saldırı ve baskılara rağmen Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Örgütü önüne kadar yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşün ardından DBP Eş Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Keskin Bayındır kısa bir açıklama yaptı. Keskin, "Yapmak istediğimiz açıklama için sabahtan şu ana dek saldırılar gerçekleştirip işkence yapıldı. Amed alanı insanlar için işkence alanı oldu. Diyoruz ki Türkiye'de sayın Öcalan üzerinde tecrit vardır. Sayın Öcalan'ın İmralı'daki duruşu barıştır,  sayın Öcalan'ın duruşu Ortadoğu'nun barışıdır. AKP ve MHP Sayın Öcalan üzerinde tecrit yürütüyor. Tecridi kabul etmiyoruz. Sadece İmralı'da değil Kürdistan ve Türkiye'nin tüm sokaklarında tecrit tarzı uygulama var. Bu tarzı asla kabul etmiyoruz" dedi.

'ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Keskin şöyle devam etti: "Tepkinizi ortaya koyun. Bugün Ortadoğu'nun her yeri savaş ve ateş altında. Bunun tek bir çaresi var; çaresi sayın Öcalan ve paradigmasıdır. Eğer herkes Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da bir çözüm istiyorsa tecride karşı büyük bir mücadele vermelidir. Tecrit Sayın Öcalan üzerinden kalkana kadar, kalıcı barış olana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Türkiye tarihi bir kavşaktadır eğer çözüm yolu açılmazsa Türkiye'de her yönden kriz devam edecektir. Tecridin kaldırılması noktasında asla geri adım atmadık, atmayacağız da. Çözüm yolunu da gösteriyoruz İmralı tecridinin kaldırılmasıdır."

Eylem, açıklamanın ardından sona erdi.