22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'da polis baskını protestosu: Açlık grevleri suç değildir

Açlık grevi eylemcilerinin darp edilerek gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP MYK Üyesi Zübeyde Zümrüt, açlık grevlerinin demokratik bir hak olduğunu belirterek, "Açlık grevleri suç değildir, yapılan saldırılar suçtur" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in taleplerinin sahiplenilmesi amacıyla açlık grevine girenlerin gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.
 
İl binası önünde yapılan açıklamaya, HDP, DBP, ESP katıldı. İl binasının etrafı zırhlı araçlar ve TOMA'lar eşliğinde yüzlerce polis tarafından yine ablukaya alındı. 
 
Eylemde konuşan HDP MYK üyesi Zübeyde Zümrüt, Güven'in taleplerinin karşılanması için farklı illerde açlık grevine girenlerin gözaltına alınmasına tepki göstererek, yapılanların insanlık suçu olduğunu kaydetti. Açlık grevi eylemcilerinin yaptığı eylemin insani bir talep olduğunu dile getiren Zümrüt, "Ama Türkiye, bu insani talep ve hakkı kabul etmiyor" dedi. 
 
'PERVASIZCA BİR SALDIRIDIR'
 
Açlık grevine girenlerin darp edilerek, sürüklenerek gözaltına alındığını dile getiren Zümrüt, polisin eylemcilere dönük yaptığı şiddete tepki göstererek, "Pervasızca bir saldırıdır. Hiçbir ülkede bu saldırılar yapılmıyor ama Türkiye'de bunlar yapılıyor. Türkiye insan haklarına saldırı yapıyor. Şiddet uygulanması utanç vericidir. Bunu kabul etmiyoruz" dedi. AKP'nin politikalarının, toplumsal şiddet içerikli olduğunu kaydeden Zümrüt, Güven'in taleplerinin bireysel talepler olmadığını belirterek, "Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Sayın Güven bedenini ölüme yatırdı. Güven'in talepleri bizlerin de talepleridir. Bu talepler bir an önce karşılanmalıdır" diye konuştu. Güven'in taleplerine yetkililerin kulaklarını tıkadığını dile getiren Zümrüt, Türkiye'nin bir an önce tecridi kaldırıp Kürt sorununun çözümü için Öcalan ile masaya oturmasını talep etti. 
 
'SALDIRILAR SUÇTUR'
 
Açlık grevindekilerin, Güven'in taleplerini sahiplenmek için açlık grevine girdiklerini; ancak bu demokratik hakka şiddetle cevap verildiğini söyleyen Zümrüt, çözüm sürecine dikkat çekerek, "AKP, Öcalan ile görüştü. Eğer bir suç işleniyorsa onlar işliyordur. En büyük suçu onlar işlemiştir" dedi. Her zaman barıştan yana olduklarını kaydeden Zümrüt, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep ettiklerini vurgulayarak, "Açlık grevleri suç değildir. Açlık grevcilerine yapılan saldırılar suçtur" diye konuştu.
 
TUTANAK İÇİN GİDEN 2 YÖNETİCİ GÖZALTINA ALINDI
 
DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek ise dün polis baskınıyla gözaltına alınan 35 partiliye ilişkin polisler tarafından tutulan tutanağın alınması için emniyete çağrılan HDP Diyarbakır İl yöneticileri Ramazan Kaval ve Mustafa Akengin'in gözaltına alındığını dile getirdi. Çiçek, "Davet usulüyle arkadaşlarımız emniyette çağrılıyor, orada gözaltına alınıyor. Bu durum kabul edilemez" diyerek, tepkisini dile getirdi. Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.