1 Ekim 2024 Salı

Diyarbakır'da polis ablukasında 'barış zinciri'

HDP, polisin tüm engellemelerine rağmen Diyarbakır'da "Barış zinciri" oluşturdu. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, "Ne olursa olsun bu topraklara barışı getireceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'da "barış zinciri" oluşturdu. 

Dağkapı Meydanı'ndan Urfakapı'ya "barış zinciri" oluşturulmak istendi ancak alan polis tarafından bariyerlerle kapatılarak ablukaya alındı.
 
"Bijî aşiti" ve "Hep birlikte tecride karşı özgürlük, savaşa karşı barış" yazılı önlükler giyen kitle, "Bijî aşiti", "Hep birlikte demokrasi", "Jin, jiyan, azadi" ve "Barış hemen şimdi" yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Tevgera Jinên Azad (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, HDP milletvekilleri ve Şırnak, Batman, Mardin, Siirt, Bingöl, Dersim, Malatya İl Örgütleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), bileşen parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. "Barış zinciri"nin engellenmesi üzerine polis bariyerleri ile sarılı alanda basın açıklaması yapıldı.

'SÖZ KONUSU HDP OLUNCA PANDEMİYİ HATIRLIYORLAR'
Eylemde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, barış gününde yapmak istedikleri eylemin engellenmesinin, faşizm olduğunu söyledi. AKP iktidarının İstanbul, Giresun gibi birçok kentte düzenlediği mitinglerle halkın sağlığını hiçe saydığını hatırlatan Güven, söz konusu HDP olunca pandeminin olduğunun hatırlandığını belirtti. Hükümetin savaş çığırtkanlığı yaptığını ve halkın sesini kısmaya çalıştığını vurgulayan Güven, "Öfkeliyiz. Bir o kadar da kararlıyız" dedi. Barış mücadelesi yolunda yaşamını yitirenleri anan Leyla, "Ne olursa olsun bu topraklara barışı getireceğiz" dedi.

'BU HALKIN SIRTINDAN İNİN'
Güven, konuşmasına şöyle devam etti: "21'inci yüzyılda barışı haykırmak için alanlara çıkmak isteyenler engelleniyor. Barış sesi rahatsız ediyor egemenleri. Çünkü barış ortamında onların rant alanları tükenir. Savaşta herkes kaybeder. Bugün bu koşullarda Kürdistan'da bir OHAL görüntüsü var. Peki Kürtler, neden barışta bu kadar ısrar ediyor. Çünkü savaş Kürt halkı açısından, boşaltılan köyler demek, dışlı yedirilen köylüler demek, Cemile'nin cenazesi, Taybet Ana demek. Biz savaşı çok iyi biliyoruz gelin savaştan vazgeçin. Kürtleri yüz yıldır yok etmek istiyorsunuz. Kürtler yüz yıldır yok olmadılar. Savaş isteyenler, siz kimsiniz? Bu halkın sırtından inin. Ailesini çevresini kendi iktidarlığını düşünenler, savaşta ısrar etmeyin artık." 

'BARIŞIN ELÇİSİ İMRALI'DA'
"Barışın adresini, yolunu arayanlar İmralı'ya gitsinler. Barışın elçisi İmralı'dadır" diyen Güven, bu ülkede "barış" demenin bile suç sayıldığını söyledi. Güven, bu suça ortak olmak istemeyen akademisyenlerin, hak savunucularının, gazetecilerin tutuklanarak susturulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, "Bu ülkede bir dönem adına 'Çözüm Süreci' dediğimiz ancak bizim 'Çöktürme Planı' dediğimiz, Sayın Öcalan'ın çabaları ile bir süreç işledi. Üç buçuk yıl halk rahat bir nefes aldı. İnsanlar düşüncelerini özgürce söyledi. Halk köylerine, yaylarına döndü. Sonra ne oldu? Daha sonra savaş çığırtkanlığı yapanlar, yeniden savaş kararı aldı. Şeyh Sait Meydanı'ndan tutuklu arkadaşlarıma selam gönderiyoruz. Sebahat Tuncel, Çağlar Demirel, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve tüm arkadaşlara selam olsun. Bizler başta Sayın Öcalan olmak üzere sizleri, tüm tutsak arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz" şeklinde konuştu.

'AKP SAVAŞI DERİNLEŞTİRİYOR'
AKP iktidarı döneminde ülkenin yaşadığı krize dikkat çeken Leyla, "Bu kaos aralığından AKP gidecek. Gideceği için de içeride ve dışarda savaşı derinleştiriyor. İçerde yangın var herkesin mutfağında yandın var. Bizler zor durumda olduğumuz için barış demiyoruz bizler bu topraklar barışa susadığı işin barış diyoruz. Barışı savaşta büyük acılar yaşayanlar istiyor, Barışı Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri istiyor. Çocuğunun cenazesini kargo ile teslim alan Halise anne istiyor. Biz buradan Kürt ittifakına, demokratik bloklara da çağrıda bulunuyoruz. Beraber mücadele edelim, birlikte kazanalım" şeklinde konuştu.

Açıklama sırasında bariyerlerin dışında bekleyen onlarca kişi ise, "Direne direne kazanacağız", "Faşist iktidar hesap verecek", "Barışın elçisi İmralı'dadır" sloganları atarak bekledi.

Açıklama bittikten sonra dağılan kitleyi ablukaya alan polis, dakikalarca bekletti. Milletvekillerinin de aralarında olduğu kitle, tepki gösterdi bir süre sonra sloganlarla ablukadan çıktı.