25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da operasyona tepki gösterildi: Başkaldırın

Diyarbakır'da operasyona tepki gösteren halk, Sanat Sokak'ta yürüyüş düzenledi. Hukukçular ise adliye önünde bir araya gelerek operasyonun hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır merkezli operasyonlarla 100'ü aşkın avukat, gazeteci, sanatçı, hak savunucusu ve siyasetçinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve çok sayıda avukat, siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, hukuka aykırı gözaltılara derhal son verilmesini istedi. 

Operasyonlarda şu ana kadar 25 avukatın gözaltına alındığını aktaran Özdemir, her gün adliyede olan avukatların ifadeye çağırılmak yerine ev baskınıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Ev baskınıyla ortaya çıkan hukuksuzluğun gizlilik kararı ve 24 saatlik avukat kısıtlılığı ile devam ettiğini söyleyen Özdemir, Türkiye'de temel hak ve özgürlüklere son derece keyfi bir biçimde müdahale edildiğinin altını çizdi.

Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi tedbirlerin hak savunucuları üzerinde gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığını vurgulayan Özdemir, avukatlık faaliyetlerinin suçlama konu edildiğini belirtti. Türkiye'de seçimlerin demokratik, adil ve dürüst bir şekilde yürütülmeyeceğine dair kaygılara işaret eden Özdemir, "Seçim güvenliğine ilişkin kaygılar gözetildiğinde, yargı tehdidi ile sivil toplum örgütlerinin ve hak savunucularının sindirilmek istendiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Özdemir, şöyle devam etti: "Bizler, hak temelli sivil toplum örgütleri olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, avukatlık mesleki faaliyetleri üzerinden yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Meslektaşlarımız, gazeteciler ve hak savunucuları açısından, hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilerek derhal serbest bırakılmaları sağlanmalıdır."

Öte yandan Yeşil Sol Parti, HDP, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve çok sayıda kişi, operasyona tepki göstermek için Sanat Sokak'ta bir araya geldi. Polisin engelleme ve saldırılarına rağmen kitle sloganlarla bir süre yürüyüş gerçekleştirdi. Burada bir annenin "Zulme, faşizme ve hakarete karşı baş kaldırın" sloganı dikkat çekti. Sonrasında halka tekrar saldıran polis 2 kişiyi gözaltına aldı.