25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da operasyon: Çok sayıda gözaltı

Diyarbakır, Batman ve Urfa'da düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazeteciler, avukatlar, tiyatro emekçileri, HDP üye ve yöneticilerinin olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. ÖHD operasyon kapsamında dernek binasının basıldığını ve aramanın sürdüğünü duyurdu. 

Diyarbakır merkezli yürütülen operasyon kapsamında sabah saatlerinde Diyarbakır, Batman ve Urfa'da ev baskınları düzenlendi. Aralarında gazeteciler, avukatlar, tiyatro emekçileri ve HDP üye ve yöneticilerinin olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

GAZETECİLERE OPERASYON
Mezopotamya Ajansı (MA) Sahibi Ferhat Çelik, ajansın editörlerinden Abdurrahman Gök, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn İmtiyaz Sahibi Kadri Esen'in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin evine baskın düzenlendi. Arama yapan polis, gazetecilere ait kitap ve bilgisayar gibi dökümanlara el koydu. Ferhat Çelik ikamet adresinde olmadığı için gözaltına alınamazken Gök gözaltına alındı. Esen'in evindeki arama ise sürüyor.

ÖHD ÜYESİ AVUKATLARIN EVİ BASILDI
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), üyelerinin evi basılarak gözaltına alındığını kaydetti. ÖHD ayrıca dernek binasının da basıldığını ve arama yapıldığını duyurdu. 

AVUKAT VE GÖRÜŞ KISITLILIĞI GETİRİLDİ
ÖHD gözaltına alınanlarla ilgili 24 saat avukat ile görüş kısıtlılığı getirildiğini kaydetti ve ekledi: "Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlamalar, baskılar bizi yıldıramaz. Savunma susmayacak Üyelerimizin, meslektaşlarımızın ve müvekkillerimizin yanında olacağız!"

ÖZDEMİR: 150'YE YAKIN GÖZALTI VAR
Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ise Amida Haber'e 150'ye yakın gözaltı olduğunu belirtti. Özdemir, "Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şuana kadar bir gerekçe belirtilmiyor. Bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında STK temsilcileri var. Genel yürütülen bir soruşturma" ifadelerini kullandı.