25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da Mehmetcan Ayşin'in akıbeti soruldu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 743'üncü haftasında gözaltında kaybedilen Mehmetcan Ayşin'in akıbetini sordu, adalet çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 743'üncü hafta eylemlerini gerçekleştirdi.

Kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamaya, Medeniyetler Beşiğinde Yakınların Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEDYA-DER), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları ve çok sayıda kişi katıldı.

5 Mayıs 1994'te Lice'nin Kılıçlı köyünde gözaltına alınan Mehmetcan Ayşin'in hikayesini kamuoyuyla paylaşan Fırat Akdeniz, o tarihte köye baskın yapan askerlerin Ayşin'le birlikte 53 kişiyi gözaltına aldığını aktardı. Baskın sonrası 49 kişinin serbest bırakıldığını, 6 günün ardından Ayşin dışındaki 3 kişinin daha serbest bırakıldığını dile getiren Akdeniz, "Karakola giden aileye kolluk görevlileri tarafından Mehmetcan Ayşin'in savcılığa çıkarılacağı ve oradan serbest bırakılacağı söylenir. Ancak Mehmetcan Ayşin ne savcılığa sevk edilir, ne de serbest bırakılır" dedi.

Ayşin hakkında DGM'ye başvuruda bulunan ailesinin dilekçesinin işleme konulmadan geri çevrildiğini kaydeden Akdeniz, Lice Asayiş Komutanlığı'na yönlendirilen aileye, "söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını"nın bildirildiğini ifade etti.

Tanık beyanlarına göre Ayşin'in 5 gün Lice Tugay Komutanlığı'nda tutulduğunu ve işkence gördüğünü dile getiren Akdeniz, ailenin pek çok girişimde bulunduğunu ancak bir daha asla Ayşin'den haber alamadığını söyledi.
 
Mehmet Ayşin'in kızı Aynur Ayşin, "Bir derdim var ki buraya geliyorum. 1994'te köyümüz yakıldı, herkesi gözaltına aldılar, hepsini bıraktılar ama babamı bırakmadılar. Yaşadığım sürece davamın peşindeyim. Babamın kemiklerini istiyorum" dedi. 
 
Açıklama, gözaltında kaybettirilen Mehmetcan Ayşin ve tüm kayıplar için oturma eyleminin ardından son buldu.