25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da köylere baskın: Çok sayıda gözaltı

Diyarbakır'da köylere yapılan baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, ablukaya alınan köylere giriş ve çıkışlar da yasaklandı.

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde bulunan Duger, Alankoz, Arvali, Kabahıdır, Kılıçkaya ile Kayapınar ilçesine bağlı Kırkali ve Çınar ilçesine bağlı Çakırturmaz köylerine bu sabah saatlerinde jandarmalar tarafından baskın düzenlendi. Baskında çok sayıda kişi gözaltına alındı, gözaltına alınan kişiler işkence gördü.

Ablukaya alınan köylere giriş çıkışlar yasaklanırken, evlerde aramaların devam ettiği bildirildi. Baskınlarda Duger köyünde gözaltına alınan İsmet Akar'ın kolunun kırıldığı öğrenildi.

Kayapınar'ın Pirinçlik mahallesinde de Mahmut Bırak'ın evi sabah saatlerinde basıldı. Baskın sırasında kimsenin bulunmadığı evin kapıları jandarma tarafından kırıldı, evin köpeği de ateş edilerek katledildi. Baskın yapılan evlerde yaşayanlar yere yatırılıp başlarına silah dayandığı, bu sırada aynı aileden olan Süleyman Bırak, Mahmut Bırak ve Cafer Bırak'ın darp edildiği bildirildi.

Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Murat Çetin, Fırat Çetin (Kırkali köyü), Alankoz köyü İsmet ve Hakan Yıldız,  Duger köyü İsmet Akar, Arvali köyü Mehmet Akyüz, Kabahıdır köyü muhtarı Nail Toprak, Kılıçkaya köyü Abdullah ve İbrahim Çiftçi, Çınar Çakırtutmaz köyü Abdulkadir Eken ve oğlu, Kayapınar merkez Abdulkadir Yağar, Pirinçlik mahallesi Mahmut Bırak ve Ahmet Derse.