22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'da katledilen Mehmet Tekdağ'ın failleri soruldu

İHD Diyarbakır Şubesi 783. hafta eyleminde faili meçhul cinayetle katledilen Mehmet Tekdağ'ın faillerinin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 783. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı. 

Bu hafta, 12 Şubat 1993'te Diyarbakır'da faili meçhul saldırı sonucu katledilen Mehmet Tekdağ'ın faillerini sorduk.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, 2009'dan beri faillerin bulunması ve yargılanması için eylemlerini devam ettirdiklerini belirterek, "Ne yazık ki herhangi bir gelişme olmadı. Amacımız, kayıpların bulunması, faillerin yargılanmasıdır. Bizler acıların son bulması için mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.

Mehmet Tekdağ'ın kardeşi İffet Mutaş, "Bugün bu eylem alanına geldiğimizde sanki mezarına geliyormuşuz gibi oluyor. Mehmet Tekdağ evinden çıktı, işine giderken ajanlar tarafından kaçırıldı. Beni kardeşsiz bıraktılar. O hasretle bıraktılar. Mezar yerimiz olsun, cenazemizi istiyoruz. Hak ve hukuk istiyoruz" dedi.

'SALDIRGANI TAKİP EDENLER POLİS TARAFINDAN DURDURULDU'
Baver Çindemir, 12 Şubat 1993'te Diyarbakır'da faili meçhul bir saldırıyla katledilen Mehmet Tekdağ'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Tekdağ'ın Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Örgütünde faaliyet yürüttüğünü hatırlatan Çindemir, "12 Şubat 1993 tarihinde saat 14:15 sıralarında işlettiği pastahaneye giderken Diyarbakır Bağlar Dörtyol Mevkiinde kimliği belirsiz bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğrar. Bu saldırı sonucu Mehmet Tekdağ ağır yaralanır. Olay sırasında saldırganın kaçmasını engellemek için takip etmeye başlayan bir yurttaşı sivil polisler durdurur" dedi.

'DOKTOR MÜDAHALE ETMEDİ'
Saldırganı takip etmekte ısrar eden tanığın polisler tarafından engellenmeye devam ettiğini anlatan Çindemir, "Yaralanan Mehmet Tekdağ olay yerindeki diğer yurttaşlar tarafından hastaneye kaldırılsa da doktorlar müdahale etmez" dedi. Saldırıdan 4 saat sonra bir doktorun cihaz yetersizliğini bahane ederek müdahalede bulunmadığını anlatan Çindemir, şöyle devam etti: "Bunun üzerine Tekdağ ailesi Mehmet Tekdağ'ı İstanbul veya Ankara'ya götürmek için çeşitli girişimlerde bulunur. Ancak olağanüstü hal bölge valisi Ünsal Erkan akşam saati olduğunu ve güvenliğin sağlanamayacağını söyleyerek Diyarbakır Havalimanı'nı açmaz. Ertesi gün ağır yaralı olan Tekdağ'ın ilk uçağa bindirilme şansı varken hastanedeki işlemler bahane edilerek ilk uçağa bindirilmez. İkinci uçağı beklerken Mehmet Tekdağ Diyarbakır Havalimanın da yaşamını yitirir. Olaydan sonra Tekdağ ailesi hukuki her türlü mücadeleyi vermiş olmasına rağmen süreçte her hangi bir gelişme olmaz. Mehmet Tekdağ cinayeti faili meçhul olarak kalır."