29 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'da 590. kayıplar eyleminde Hasan Ocak'ın hikayesi paylaşıldı

"Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" şiarıyla her cumartesi günü eylem gerçekleştiren kayıp yakınları, 590'ıncı haftada 1995'te kaybedilen Hasan Ocak'ın hikayesi paylaşıldı.

Her hafta "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla eylem düzenleyerek gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran kayıp yakınları, 590'ıncı haftada 1995'te İstanbul'da gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın hikâyesi paylaşıldı.

Hasan Ocak'ın hikâyesi şöyle:
Sosyalist kimliğiyle bilinen 30 yaşındaki Hasan Ocak İstanbul Avcılar'da yaşıyordu. 21 Mart 1995 tarihinde, iş yerinden ayrıldıktan sonda annesini arayan Hasan, akşam yemeği için balık alarak eve geleceğini söyledi. Hasan'ı o günden sonra gören olmadığı gibi kendisinden bir daha haber de alınamadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltında tutulan bir kişi, Hasan'ı şubede gördüğünü söyledi. Yanı sıra iki kişi de Hasan'ın ismini emniyetteki parmak izi listesinde gördüğünü ifade etti. Başka bir tanık ise, polislerin kendi aralarında konuşurken 'Hasan Ocak'ı getirdik' dediklerini duyduğunu belirtti. Aile savcılıklara başvurarak Hasan'ın akıbetinin açığa çıkmasını istedi. Aile ayrıca TBMM, Bakanlık, Adli Tıp gibi mercilere de başvurdu. Devlet yetkilileri tarafından ise Hasan'ın gözaltına alınmadığı açıklandı. Ailenin 58 günlük uğraşları sonucu Hasan'ın işkence görmüş bedenine, meçhul kişi olarak defnedildiği Altınşehir Kimsesizler Mezarlığında ulaşıldı.