22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır zindanının tanıkları: Danışma Kurulunda yer almalıyız

Diyarbakır 78'liler Derneği, Diyarbakır 5 No'lu Hapishanesinin müzeye dönüştürülmesi sürecine dahil olmak istiyor. Oluşturulacak Danışma Kurulu'nda yer almak istediklerini duyuran Amed 78'liler Derneği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne dilekçe verdi.

Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği üyeleri, Diyarbakır 5 No'lu Hapishanesinin müzeye dönüşmesi ve dönemin canlı tanıklarının fikirlerinin dikkate alınması talebiyle Yenişehir ilçesindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önüne yürüyüş düzenledi. Müze çalışmaları için oluşturulacak Danışma Kurulu'nda yer almak istediklerini belirten 78'liler Derneği üye ve yöneticileri, bu taleplerini içeren dilekçeleri müdürlüğe sundu.

Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır il yöneticileri de katıldı.

'NELER OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'
Konuya dair açıklama yapan Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Ahmet Ertak, cunta döneminde en az 30 bin insanın işkence gördüğünü hatırlattı. Diyarbakır 5 No'lu Hapishanesinin müzeye dönüştürülmesi için canlı tanıkları olarak mücadele verdiklerini belirten Ertak, "Müzeye dönüşmesi için 105 bin imza topladık ve siyasi partilere verdik. 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir toplu açılış konuşmasında 'Keşke 35'inci koğuşun duvarlarının dili olsa da konuşsa' dedi. Ancak duvarlar konuşmaz canlı tanıklar ise buradadır. Müzeye dönüştürülecek açıklaması ardından kapılar kapandı ve orada neler olup bittiğini bilmiyoruz. Neler olup bittiğini öğrenmek için bizler şu an Kültür İl Müdürlüğüne dilekçe vereceğiz" dedi.

Dönemin tanığı olan dernek üyesi Gani Alkan da, "Cezaevi müze olacaksa içeriğine uygun olmalıdır. Ancak duyumlarımıza göre etnografya ve anı müzesi olacak. Bu neyin anısı olacak acaba. Bize işkence yaşatanların anısı mı olacak? Cezaevinin içeriğine uygun bir şekilde müze olması tarihi bir sorumluluktur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dönemin tanıkları, Kültür Merkezi ve Müze Projesi için oluşturulacak Danışma Kurulu'nda yer almak için hazırladıkları dilekçeleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdi.