30 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor

Diyarbakır'da 254., İzmir'de ise 91. gününde olan tutsak yakınlarının Adalet Nöbetlerinde bir daha talepler yinelendi. Tutsaklara yönelik işkencelerin hatırlatıldığı nöbette, taleplerin kabul edilmesi istendi. 

Tutsak yakınları hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetlerini sürdürüyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Adalet Nöbeti, 254. gününde. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önüne gelen tutsak yakınları, burada bir kez daha hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için açıklama yaptı. Eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) üye ve yöneticileri destek verdi.

Ağır hasta tutsak Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, ağır hasta tutsakların durumunun gittikçe kötüleştiğini, kendilerinin de başta ağır hasta tutsaklar olmak üzere infazı yakılan tutsakların ve diğer tüm tutsaklar için aylardır mücadele ettiklerini aktardı. Boltan, "Devletin kapısında adalet olsaydı, aradığımız adaleti bulurduk" diye devam ederek, "Ağır hasta tutuklular olmak üzere tüm hasta tutukluları serbest bırakın. Eğer bırakmıyorlarsa da çocuklarımızı tedavi etsinler. Ama bugüne kadar hiçbir şey yapmadılar. Biz bir kez daha sesleniyoruz ve diyoruz ki, biz çocuklarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Bizim yetkililerden istediğimiz şey, kendi kanunlarını uygulamaları" dedi.

Boltan, son olarak tüm hasta ve infazı yakılan tutuklu ailelerinin eyleme dahil olmaları, siyasi partilere de kendileriyle dayanışmaya çağrısında bulundu.

Nöbet, "Hak hukuk adalet" ile "Biji berxwedana zindana" sloganları eşliğinde sona erdi. 

İZMİR
İzmir'de Adalet Nöbeti 91. gününde Buca Kırıklar Hapishanesi önünde devam etti. "Deng bide zindanan", "Ji girtiyên nexweşre azadî", "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükleri giyen tutsak yakınları, "Hak hukuk adalet", "Bijî berxwedana zindanan", "Zindanlar boşalsın" sloganları attı. Ailelere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziemir İlçe Eşbaşkanı Mirkan Erdem ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Eşsözcüsü Mehmet Sabri Gül destek verdi.

HDK İzmir İl Eşsözcüsü Mehmet Sabri Gül Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'da 6 ayı aşkın süredir Adalet Nöbetlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Hapishanelerde devam eden tecrit politikasının PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı Hapishanesi'nden başladığını ve tüm topluma yapıldığını ifade eden Gül, "Bir ülkede sağlık, güvenlik ve adalet hakkına erişimin engellenmesi o ülkenin toplumsal ve politik olarak çürümesine neden olur. Şu anda Türkiye'de bu hakkın üçünün de esamesi okunmuyor. Bir tarafta hasta tutsaklar Adli Tıp Kurumunun göstermelik raporlarıyla içerde tutulup ölüme mahkum edilirken diğer taraftan da devletin kendisine teslim edilmiş hükümlülerin yaşam hakkının cezaevlerinde alındığını, cezaevlerinden yaşam hakkının alındığı ve intihar süsü verilerek öldürüldüğünü hepimiz gözlemliyoruz" dedi.

Sistemin daha fazla sürdürülemez olduğunu, her tarafın savaş ve çatışma altında olduğunu vurgulayan Gül, Zaxo kentinde olduğu gibi sivil katliamların gerçekleştirildiğini belirtti. Bu koşulların emekçilere, yoksullara, bu ülkenin ezici çoğunluğuna refah getirmediğini dile getiren Gül, "Özellikle cezaevlerinden başlayarak hasta tutsaklar üzerindeki göstermelik raporlar ortadan kaldırılmalı, serbest bırakılmalı, son bir yıldır yürürlüğe konan infaz sistemi kaldırılmalı, infazı biten tutsaklar serbest bırakılmalı. Adalet mekanizması tarafsız ve bağımsız bir hale getirilerek güdümlü değil insanların taleplerini hakikatle buluşturan adalet sistemi gerçekleştirilmelidir" dedi.