30 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor

Tutsak yakınları Diyarbakır nöbetinin 226. gününde ATK, İzmir nöbetinin 80. gününde ise Kırıklar Hapishanesi önünde bir araya geldi. Talepleri sıralayan tutsak yakınları, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti Diyarbakır ve İzmir'de sürüyor. Nöbetin Diyarbakır'da 226. günü, İzmir'de ise 80. gününde aileler talepleri yineledi. 

Diyarbakır'da Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya gelen ailelere Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ile Diyarbakır 78'liler Girişimi yöneticileri de katıldı.

Tutsak yakını Herdem Mervanî, defalarca adaleti haykırdıklarını belirterek, "Hasta tutukların durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Durumları kötü olmasına rağmen ‘cezaevinde kalabilir' raporu veriliyor. ATK, bizim ve tutukluların sesini duymalı" dedi.

Hapishanelerdeki adaletsizliğe karşı birçok kentte mücadelelerini sürdürdüklerini kaydeden Mervanî, "Türkiye'nin birçok kurum ve kuruluşu,  ATK'nin gerçekçi olmasını istiyor. ATK, ideolojik şekilde yaklaşmasın bize. Artık bu düşmanlıktan vazgeçsin. Bugün burada tekrar ATK'ye sesleniyoruz; bu politik düşmanlığınızı bırakın, gerçekçi olun" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan hasta tutsak Ciwan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, şunları söyledi: "Vicdan, Türkiye devletinde olmayan bir duygu. Eğer vicdanları olsaydı, bu durumumuza, çocuklarımızın bu durumuna bir çözüm üretirlerdi. Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemimizi sürdürmeye de devam edeceğiz. Oğlumu yaklaşık 5 yıldır görmüyorum. Onlar da çocuklarını 5 yıl görmesinler bakalım ne yapacaklar. Çocuklarımıza, bizlere işkence yapılıyor. Bizler dilimizin, kimliğimizin davasını yürütüyoruz. Asla Kürt oluşumuzdan pişman olmayacağız. Kürt olduğum için başım dik. Türkiye'de adalet yok. Eğer Türkiye'de adalet olsaydı anneler her sokağın başında adalet çığlığı atmazdı."

İZMİR
İzmir'de ise tutsak yakınları bugün Buca Kırıklar F Tipi Hapishanesi önündeydi. "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" ve "Zindanlara ses ver" yazılı önlükler giyen tutsak yakınlarından Sultan Yağmekan, çocuklarının hapishanede olmasına rağmen işkenceye maruz kaldıklarını söyledi.

Tutsakların tüm haklarının ellerinden alındığını belirten Yağmekan, "Bulundukları odaları, dolaplarını karıştırmışlar. Koğuşların arasına adli tutukluları yerleştiriyorlar. Oğlum Fırat'ın ameliyat olması gerekiyor. Ama ameliyatı yapılmıyor. Bütün tutuklular aynı durumda. Buradan Adalet Bakanı'na, Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum; ellerini vicdanlarına koysunlar. Sesimizi duysunlar" dedi.

83 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın durumuna da değinen Yağmekan, "Geçen gün yine hastaneye götürüp 'cezaevinde kalabilir' dediler. 83 yaşındaki insandan ne istiyorsunuz? Hasta tutuklular tedavi edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bütün dünyaya bu sesi duyuracağız. Tek bir anne kalsak bile mücadelemiz sürecek" dedi.