23 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kaybedilenlerin akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen Ahmet Çakıcı ve Halit Boran'ın akıbetini sordu.

Diyarbakır ve Batman'da bir araya gelen kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen Ahmet Çakıcı ve Halit Boran'ın akıbetini sorarak, adaletin sağlanmasını istedi.

DİYARBAKIR
Eylemlerinin 769. haftasında Bağlar ilçesinde yer alan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen hak savunucuları ve kayıp yakınları, kayıpların fotoğraflarını taşıdı.

8 Kasım 1993'te gözaltında kaybedilen Ahmet Çakıcı'nın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Fırat Akdeniz, Çakıcı'nın Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyüne eşyalarını almak için gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadığını belirtti.

Çakıcı'nın köye yapılan baskında gözaltına alındığını ifade eden Akdeniz, "Askerler köyü boşaltarak ateşe verdikten sonra, Çakıcı ile birlikte köyden ayrılırlar. Aynı gün, Lice'nin Bağlan köyünü de basan asker ve korucular Çakıcı'nın akrabası Mustafa Engin ile Tahsin Demirbaş adlı köylüyü de gözaltına alır. Tanık ifadelerine rağmen Çakıcı ailesinin tüm girişimleri sonuçsuz kalır, Ahmet Çakıcı'nın gözaltında olduğu kabul edilmez ve kendisinden bir daha haber alınamaz" dedi.

Çakıcı ailesinin valilik, DGM ve Hazro Tabur Komutanlığına başvurduğunu söyleyen Akdeniz, "Tanık ifadelerine rağmen yapılan tüm başvurular sonuçsuz kalır. Çakıcı'nın gözaltında olduğu kabul edilmez. Bunun üzerine Çakıcı ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunur. AİHM, 8 Temmuz 1999 tarihinde Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2, 3, 5 ve 13. maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum eder" dedi.

Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından sona erdi.

BATMAN
Eylemlerinin 605. haftasında Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı.

19 Ekim 1995'te İstanbul'un Aksaray semtinde gözaltına alınan ve kaybedilen Halit Boran'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Sümeyye Gültekin, Boran gözaltına alındıktan 8 gün sonra televizyonda bir operasyona ilişkin haberde görüntülerinin yayınlandığını söyledi.

"Aynı haber ve görüntüler Sabah Gazetesi'nde de yayınladı ve ailesi bu görüntülerin içinde de oğulları Halit'i gözaltına alınanların arasında gördü" diyen Gültekin, Boran ailesinin Halit Boran'ın akıbetine ilişkin çok sayıda yere başvurduğunu ancak resmi makamların Boran'ın gözaltına alındığına dair bir kayıt olmadığını söylediğini aktardı.

Gültekin, şöyle devam etti: "Ailesinin tüm girişimlere rağmen Halit Boran'dan o tarihten itibaren bir daha haber alınamadı. Uluslararası hukuka göre gözaltında kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Her devlet, bu suçu önlemeye ve gerçekleşmesi halinde suçun mahiyetine göre cezalandırmakla yükümlüdür. Devletin bu yükümlülüğünü yerine getirmesini istemek suç değil, en doğal hakkımızdır. Suç olan kaybedenleri korumak, onları hukukun üstünde tutarak cezasız bırakmaktır."

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.