25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır halkı vekil adaylarını coşkuyla karşıladı

Diyarbakır adaylarını karşılayan çok sayıda kişi seçim şarkılarıyla kentte konvoy oluşturdu. Vekil adaylarıyla yürümek isteyen halkı polis engellemeye çalıştı ancak geri adım attı. Adaylarını coşkuyla karşılayan halk aynı coşkuyla seçim bürosunu açtı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır milletvekili adayları için kitlesel karşılama etkinliği düzenledi. Peyas ilçesi Dünya Kavşağı’nda araç konvoyuyla karşılanan vekil adayları, kentin ana caddelerinde halkı selamladı. Adaylar, daha sonra Yenişehir Ofis Semti Sanat Sokağında seçim bürosunu açtı.

MERKEZ İLÇELERDE SEÇİM ŞARKILARIYLA KONVOY
Açılışa, Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adayları Berdan Öztürk, Halide Türkoğlu, Cengiz Çandar, Adalet Kaya, Serhat Eren, Mehmet Kamaç, Ceylan Akça Cupolo, Mehmet Emin Aktar, Azad Barış, Sorgül Aytek Avşar, Samet Mengüç ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri, demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Yeşil Sol Parti bayraklarıyla süslenen araçlar merkez ilçelerde seçim müziği eşliğinde şarkılarıyla şehir turu yaptı. Halk Yeşil Sol Partili adaylara yoğun ilgi gösterdi. Bazı noktalarda halk bisikletleriyle konvoyu takip ederek desteklerini sundu. Kadınlar ise evlerinin pencere ve balkonlarından konvoyu zafer işareti ve zılgıtlarla karşıladı.

SLOGANLARLA HALAY ÇEKİLDİ
Daha sonra Yeşil Sol Parti vekil adayları ve çok sayıda kişi, Sanat Sokağında açılışı yapılacak olan seçim bürosuna yürüdü. Vekil adayları ile yürümek isteyen halk, polisler tarafından engellenmek istense de, "baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla karşılık verdi. Alanda davul zurna Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Halay sırasında sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı atıldı.

ŞAHİN: HİÇ SUSMADIK
Seçim bürosu önünde konuşan Yeşil Sol Amed İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin, "Yüz yıldır çekmediğimiz çile kalmadı, gözaltına alındık yine susmadık. Cumhuriyetin ikinci yüz yılını demokratik cumhuriyet yılı yapacağız. Halkımız ve vekillerimizle yapacağız" dedi.

ÖZTÜRK: KATLİAMLARA RAĞMEN KÜRTLER BİTMEDİ
Daha sonra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve aynı zamanda Diyarbakır adayı Berdan Öztürk, "Amed bu kitleyle cevabını verdi. Bunlar yıllardır Kürtleri bitirmenin sözlerini veriyor, AKP-MHP faşist iktidarı Kürtleri bitirmek istedi. Tutuklama ise tutuklama, ölümse ölüm hepsini yaşadık, ancak kirli siyasetleri bitti. Bu seçim tarihi bir seçim olacak. Bu seçimde Amed 12-0 gibi bir oranla Kürt düşmanlarına cevap vermeli. Kürtleri bitirme ve yok etme üzerine siyasetlerini kurmuşlar ama buna cevap bulamayacaklar" ifadelerini kullandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Öztürk, "Sayın Öcalan müzakere yoludur. Tek çare müzakeredir. O kadar katliam yaşattınız ama Kürtler bitmedi. Amed halkı burada, bu tarihi seçimde cevap verecek. Ne Millet, ne Cumhur ittifakı, 3. yol ile demokrasiyi kuracağız. Barış demokrasi ve eşit bir yaşam isteyen herkes sandıkta, bu yüz yıllık biten siyasete cevap verecektir" dedi.

TÜRKOĞLU: HESAP SORACAĞIZ
Halide Türkoğlu da "12 vekil olarak bizden çalınan her şey için geri geldik" dedi. Halkın seçeneksiz olmadığını ifade eden Türkoğlu, "İrademizi çalmaya çalıştılar ama biz dipdiriyiz, seçeneksiz olmadığımızı örgütlülüğümüzle gösterdik. Mücadeleyi, yeni inşa üzerinden kurmak istiyoruz. Bize dayatılan ‘makul Kürtler’ olmayacağız. Bizler demokratik Kürtlüğün garantisiyiz. Bizim Kürtlüğümüz budur, hesap soracağız, yeniyi hep birlikte inşa edeceğiz. Yeniden inşaya var mıyız? Disa em disa serkeftin" ifadelerini kullandı.