25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır Barosu eski yönetimine 24 Nisan açıklamasından dava

Batman Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Barosu'nun önceki dönem başkan ve yöneticilerine 24 Nisan'da yayınladıkları "Ermeni Halkının Dinmeyen Büyük Acısını Paylaşıyoruz" başlıklı açıklama nedeniyle dava açmaya karar verdi.

Diyarbakır Barosu önceki dörem başkan ve yönetim kurulunun 24 Nisan 2018 tarihinde yayımladıkları bildiri nedeniyle Emniyet Müdürlüğünün talebi ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma için Adalet Bakanlığından izin istedi. Bakanlığın soruşturma izni vermesi ile Batman Ağır Ceza Mahkemesi, önceki dönem baro başkanı Ahmet Özmen ve önceki dönem yönetim kurulu üyeleri Mahsum Bati, Nuşin Uysal Ekinci, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Muhammet Neşet Girasun, Serhat Eren, İmran Gökdere, Velat Alan, Ahmet Dağ ve Nahit Eren hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, TBMM'yi aşağılamak" iddiasıyla dava açılmasına karar verdi.

BARONUN YAPTIĞI AÇIKLAMA
Diyarbakır Barosu önceki dönem başkan ve yönetim kurulu üyelerinin imzası ile 24 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan, "Ermeni Halkının Dinmeyen Büyük Acısını Paylaşıyoruz" başlıklı yazılı açıklamada, "Ermeni halkına yönelik dönemin muktedirleri tarafından önce Ermeni aydın ve önderlerinin tasfiyesi şeklinde, sonrasında ise 'Tehcir Kanunu' adı altında askeri birlikler ve İstihbarat Örgütü Teşkilatı Mahsusa aracılığıyla bir milyonu aşkın sivil insan Suriye sınırına doğru ölüm yolculuğuna çıkarılması suretiyle acımasız politikalar yürütülmüştür. Yaşanan acılar o denli büyük olmuştur ki Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Sözleşmesindeki 'jenosit' tanımı Ermeni halkına yapılanlardan esinlenerek düşünülmüş ve kaleme alınmıştır. Ermenilerin yaşadığı İstanbul, Diyarbakır, Van şehirlerinde ve Anadolu'nun diğer birçok şehrinde katliamların, sürgünlerin ve tehcirin yarattığı tahribat ve derin acı halen dimağlarda tazeliğini korumakta ve Anadolu halklarından soykırımda yaşamını yitiren sivil-masum tüm Ermenileri saygıyla anıyoruz" denilmişti.

Batman Ağır Ceza Mahkemesinin dava açılması kararına göre Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde haklarında dava açılacak olan Baro'nun önceki başkan ve 10 yöneticisi TCK'nın 301'inci maddesinden yargılanacak.