23 Eylül 2024 Pazartesi

DİSK'ten 'vergide adalet gelirde adalet' mitingi

Kartal Meydanında "Vergide adalet için emekçiler buluşuyor" mitingini düzenleyen DİSK, işçilerin karar mekanizmalarından dışlandığını kaydederek siyasi partilere sunduğu yasa taslağını işçilerle onayladı. İşçi ve emekçiler direnen Filistin halkını selamladı, "Ortadoğu'ya barış işçilerle gelecek" dedi.

DİSK, "Vergide adalet, gelir de adalet" kampanyası kapsamında Kartal Meydanında "Vergide adalet için emekçiler buluşuyor" mitingi gerçekleştirdi.

FİLİSTİN HALKIYLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Yürüyüş için Marmaray Başak durağı önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler, siyasi partiler emperyalist savaşlara tepki gösterdi. Siyonist İsrail'in soykırım saldırılarına dikkat çekilen işçi ve emekçilerin kortejinde, "Filistin halkı yalnız değildir" sloganı sık sık yükseldi. En önde DİSK'e ait "Geçinmek istiyoruz, vergide adalet", "Filistin' özgürlük, Filistin halkı yalnız değildir" pankartları ve DİSK yöneticilerinin katılımıyla yürüyüş başladı.

'SÖMÜRGECİ SAVAŞA, SİYONİZME KARŞI GREV, İŞGAL, DİRENİŞ'
Mitinge Limter-İş Sendikası, "Sömürgeci savaşa ve siyonizme karşı grev, işgal, direniş" EMEP, "Orta vadeli program: daha yüksek enflasyon, daha çok vergi, daha fazla sömürü ve yoksulluğu kabul etmiyoruz" ve "Filistin halkı yalnız değildir. İsrail'le tüm ikili anlaşmalar iptal edilsin. NATO üsleri kapatılsın", Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği, "Emperyalist savaşlara hayır. Filistin halkıyla dayanışmaya", Sosyal-İş, "Direnen Filistin halkının yanındayız. Adalet örgütlü işçilerle gelecek" ve Genel-İş Bursa 1 Nolu Şube, "Sendikalı ol güçlü ol" pankartları ile katılım gösterdi.

İşçi ve emekçilerin alkış, slogan ve halaylarla başladığı mitingde Kaldıraç ve DİSK'e bağlı sendikalar da yer aldı.

'FİLİSTİN'E BARIŞ İŞÇİLERLE GELECEK'
Sık sık, "Katil İsrail Filistin'den defol", "Asgari değil insanca yaşam", "Vergide adalet gelirde adalet", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Rojava'dan Filistin'e direnen halklar kazanacak", "Direne direne kazanacağız", "Filistin'de barış işçilerle gelecek", "Filistin'e barış işçilerle gelecek", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçilere değil patronlara vergi", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "Nehirden denize özgür Filistin" sloganları yükseldi.

Miting programı başlarken DİSK Yönetim Kurulu sahneye "Filistin'e özgürlük. Filistin halkı yalnız değildir" pankartıyla çıktı. Mitingde sık sık Filistin halkını direnişinin selamlandığı sloganlara Filistin halkının ezgileri de eşlik etti.

ÇERKEZOĞLU FİLİSTİN HALKINI SELAMLADI
DİSK Yönetim Kurulu adına basın metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Direnen işçi ve emekçileri, kadınları gençleri selamlayan Çerkezoğlu, bir selam da siyonist İsrail'e direnen Filistin halkına gönderdi.

Vergide adaletin sağlanması için bir yürüttükleri çalışmaları hatırlatan Çerkezoğlu, Meclis'teki siyasi partilerle görüşerek hazırladıkları yasa teklifi taslağını sunduklarını aktardı. Kartal Meydanından Meclis'e seslenen Çerkezoğlu, "Vergide adalet yasamız acilen Meclis'ten geçmelidir" dedi.

YASA TEKLİFİ TASARISI MEYDANDA ONAYLANDI
Vergide adalet yasasını Kartal Meydanında işçi ve emekçilerle onaylamak istediklerini kaydeden Çerkezoğlu, şu maddeleri sıraladı:

🔹"Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan, faizden daha fazla vergi alınmalıdır.
🔹Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
🔹Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşürülmelidir.
🔹Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.
🔹Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine yeniden düzenlenmelidir.
🔹Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
🔹Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
Evet sevgili mücadele arkadaşlarım demokrasi budur! Cumhuriyet'in yüzüncü yılında demokratik bir cumhuriyet mücadelesini yürüten bizler, bir kez daha buradan ifade ediyoruz: Demokrasi budur! Halkın egemenliği, seçimden seçime oy vermek değildir. Demokrasi, karar süreçlerine katılmaktır."

'EMEĞİN TÜRKİYE'SİNİ VE DÜNYASINI KURACAĞIZ'
Çerkezoğlu'nun saydığı maddelere meydanda bulunan işçi ve emekçiler hep bir ağızdan "Evet" yanıtı verdi. İşçi sınıfının karar süreçlerinden dışlandığını belirten Çerkezoğlu, "Ama biz bu ülkenin üreten çoğunluğu, biz nüfusun dörtte üçü, ant olsun ki her türlü engele rağmen örgütleneceğiz, her türlü tuzağa rağmen birleşeceğiz, her türlü baskıya rağmen mücadeleye devam edeceğiz ve dünyanın en adaletsiz bu vergi sistemini de değiştireceğiz. Sadece vergide değil, gelirde de adaleti kazanacağız, memlekette de adaleti kazanacağız, dünyada da adaleti kazanacağız. Eşitliğin, adaletin, demokrasinin, özgürlüğün, barışın, kardeşliğin egemen olduğu emeğin Türkiye'sini ve emeğin dünyasını kuracağız" dedi.

Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından sloganlarla miting sona erdi. Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırıları nedeniyle mitingde halay çekilmedi.