22 Eylül 2024 Pazar

DİSK'li kadınlar: Ekonomik krizin bedelini yaratanlar ödesin

Genel-İş İzmir Şubeleri Kadın Komisyonu, 25 Kasım'a ilişkin yapılan eylemde İstanbul Sözleşmesi'nden ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir Şubeleri Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Konak'ta yürüyüş düzenledi.  Konak Pier önünde toplanan kadınlar, "Krizin bedeli patronlara", "Eşit yaşam hakkımız, vazgeçmiyoruz", "Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları eşliğinde Konak Eski Sümerbank önüne yürüyüş yaptı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katılımıyla "Evde, işte, sokakta şiddet her yerde. Çözüm örgütlü mücadelede" yazılı pankartlarla yürüyen kadınlar daha sonra basın açıklaması düzenledi. Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin salgın koşullarının kadınların evde ve kamusal alanda karşılaştığı şiddeti, tacizi ve ayrımcılığı artırdığını söyledi. 

'KADINLAR ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI KORUNMASIZ KALIYOR'
Gümüştekin, "Tüm bunların üstüne siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Kadınları erkek şiddetine karşı korumasız bırakıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak için düzenlenmiş ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek için atılan adım bu örneklerden yalnızca biridir" dedi.

DİSK'li kadınların İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmeyeceklerini ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" demeye devam edeceklerini belirten Gümüştekin, çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin evrensel bir sorun olduğunu söyledi. Gümüştekin, "Bu nedenle, DİSK olarak diyoruz ki; ILO 190 sayılı 'İş yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi' hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır" diye konuştu.

Mücadele edeceklerini söyleyen Gümüştekin, şu talepleri sıraladı:
"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın.
25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın.
Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.
Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.
Ekonomik krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin."

ÇERKEZOĞLU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ
Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, alanlarda yürüttükleri mücadeleyi bir adım daha taşımaya kararlı olduklarını söyledi. Çerkezoğlu, "Biliyoruz ki bize yönelen bu şiddet eşitsizliklerden, ayrımcılıktan ve ataerkilden besleniyor. Her türlü eşitsizliği bütünüyle yaşarken iş yerlerimiz bundan muaf değil. Biz diyoruz ki kadına yönelik şiddeti doğuran ve besleyen her türlü eşitsizliğe ayrımcılığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. İzmir'den bir kez daha haykırıyoruz; İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

ILO 190 sayılı sözleşme için başlattıkları mücadeleye değinen Çerkezoğlu, ekonomik krize, kurun yükselmesine karşı mücadele için alanlarda olacaklarını söyledi.