25 Eylül 2024 Çarşamba

DİSK/Basın-İş: Gazeteciler derhal serbest bırakılsın

Diyarbakır ve Ankara merkezli operasyonlarla gazetecilerin gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını kınayan DİSK/Basın-İş, tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını ve basın özgürlüğü üzerindeki baskıların son bulmasını istedi.

DİSK/Basın-İş, Diyarbakır ve Ankara merkezli siyasi soykırım operasyonlarıyla gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına ilişkin Elmadağ'da bulunan genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını gazeteci Candan Yıldız okudu. Gazetecilerin üzerinde uzun süredir büyük bir baskı olduğunu kaydeden Yıldız, bu baskının neredeyse basın ve ifade özgürlüğünün yok edilmesi seviyesine geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin her yıl basın ve ifade özgürlüğü sıralamalarında giderek aşağıya yuvarlandığını kaydeden Yıldız, durumun istatistiklerden çok daha vahim olduğunu belirtti. Gazetecilerin art arda tutuklandığına dikkat çeken Yıldız, "Geçtiğimiz yıl Diyarbakır'da düzenlenen bir operasyonda 16, Ankara'daki bir operasyonda 9 meslektaşımız tutuklandı. Halen hapishanedeler" dedi.

Yine Diyarbakır merkezli bir operasyonda aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve bu operasyonda tutuklanan 4 gazetecinin yaptıkları haberlerle hakikati anlattığını vurgulayan Yıldız, bu sabah ise gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu'nun gözaltına alındığına işaret etti.

"Bu tutuklamalar Kürt gazeteciler üzerindeki sistematik baskının devamıdır. Seçime giderken gazetecilere yapılan bu operasyonların habere, seçim güvenliğine ve doğrudan seçime bir müdahale olduğunu düşünüyoruz. Tutuklanan gazeteci arkadaşlarımızın bulunduğu yerlerde haber yapma ve seçim güvenliği konusunda endişemiz daha da artmaktadır" ifadelerini kullanan Yıldız, tüm partilere çağrıda bulunarak taleplerini şöyle sıraladı:

🔹"Tutuklu arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.
🔹Gazetecilerle ilgili geçmişteki yargılamalar ya yok sayılsın ya da yeniden gerçekten bağımsız mahkemelerde yargılansınlar.
🔹Basın ve ifade özgürlüğünü sınırlandıran tüm yasalar ya lağvedilsin ya yeniden yapılsın."