20 Eylül 2024 Cuma

DİSK yöneticisi Kanber Saygılı: Asgari Ücret net 2800 TL olsun

Asgari ücret pazarlıklarının bugün başlamasıyla bir çok çevre kendi taleplerini dile getirdi. Son olarak sendika ve siyasi parti temsilcileri ?Asgari ücret net 2800 TL olmalı? talebiyle açıklama yaptı. “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” sloganıyla bir araya gelen sendika ve siyasi partiler, asgari ücretin tespitiyle ilgili taleplerini kamuoyunla paylaştı. İŞKUR önünde açıklama yapmak isteyen topluluğun önü polis ekiplerince kesildi.

Bunun üzerine basına açıklamada bulunan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, “Asgari ücret, yalnızca asgari ücretlilerin değil, Türkiye'de emeğiyle geçinen herkesin meselesidir. Asgari ücret civarında ücretle çalışan işçiler, Türkiye iş gücünün neredeyse yüzde 65'ini oluşturmaktadır. Ayrıca asgari ücretteki artış diğer ücretleri de yukarı çekmektedir” dedi.

"Türkiye bir asgari ücretliler ülkesidir. Ülkemizde ortalama ücret, asgari ücret düzeyindedir. Kayıt dışı çalışanlarla birlikte toplam iş gücünün 16 milyon olduğu ülkemizde 10 milyon kişi, asgari ücret civarında çalışmakta, önemli bir kısmı ise asgari ücretin dahi altında bir ücretle çalışmaktadır” diye belirten Saygılı, “Bu ay sonunda belirlenecek olan 2019 yılı asgari ücreti, ekonomik kriz nedeniyle çok daha büyük önem taşımaktadır. İğneden ipliğe her şeye zam gelmekte, ancak ay sonu bir türlü gelmemektedir. Krizle birlikte sıçrayan enflasyon karşısında eriyen asgari ücret, domateste yüzde 53, yumurtada yüzde 38 gerilemiştir. Doğalgazdan elektriğe faturalar kabarmakta, borçlarımız da her geçen gün katlanmaktadır” dedi.

ASGARİ ÜCRET MİLLİ GELİR ARTIŞININ GERİSİNDE KALDI

Asgari ücretin, milli gelir artışının gerisinde kaldığını söyleyen Saygılı “Son 20 yılda reel asgari ücret, kişi başına reel milli gelire göre yüzde 20 oranında gerilemiştir. Ülke ekonomisinin büyüdüğü süreçte artan karlar işçilerle paylaşılmamıştır” diye bildirdi.

Saygılı sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün karını paylaşmayanlar, bugün 'aynı gemideyiz' söylemleriyle karşımıza çıkıp krizin yükünü paylaşmaktan söz etmektedir. Krizden çıkış için ortaya atılan kemer sıkmaya, kamu harcamalarının azaltılmasına, düşük ücrete, vergi artışına dayanan neoliberal ekonomik model çökmüştür. Yaşanabilir bir memleket, ancak yaşanabilir bir ücret ile mümkündür. Kriz koşullarında asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır. 2019 asgari ücreti böyle bir yaklaşımla belirlenmeli, geçim ücreti olmalıdır.”

Eylemde “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Asgari ücret 2800 net” sloganları atılırken, bu talepler doğrultusunda bir imza kampanyasının da başlatıldığı duyuruldu.