8 Ekim 2024 Salı

DİSK: Yaşanan felaketler kader ve fıtrat değil, ülkeyi yönetenlerin tercihi

Önce Van'da, ardından Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketine ilişkin açıklama yapan DİSK, yaşanan felaketlerin büyük yıkımlara dönüşmesi kader ve fıtrat olmadığı, ülkeyi yönetenlerin tercihlerinin sonucu olduğunu belirtti.

Önce Van'da, ardından Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerinde onlarca kişinin cansız bedenlerine ulaşılırken, çok sayıda kişi kayboldu, yaralandı. Evler, binalar, yollar, köprüler çöktü, yaşam alanları tümden yok oldu. Yaşanan sellere ilişkin DİSK Yönetim Kurulunu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "İklim krizinin yol açtığı seller ve yangınlar tüm dünyayı etkisi altına alırken, bağıra bağıra gelen bu kriz karşısında ülkemizde aklın ve bilimin doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınmadığına yüreğimizi yakan felaketlerle tanık oluyoruz. Devletin görevi her felaketin ardından yurttaşlara IBAN numarası paylaşmak ve TOKİ konutları müjdesi vermek değildir. Devletin görevi, yaşanacağı konusunda defalarca uyarı yapılan bu felaketler yaşanmadan önce önlem almaktır" dedi.

Türkiye'de önlem almak bir yana doğanın dengesini alt üst eden HES projeleri ve barajları, dere yataklarında yapılaşma, tüm doğayı betonlaştırma gibi ranta odaklı politikalara öncelik verildiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Sermayeye yeni rant alanları açmaya yönelik bu politikalar yetmezmiş gibi, ülkenin kısıtlı kaynakları daha fazla önlem almaya değil, saha fazla makam uçağına, aracına, saraylarına ayrılmıştır. Bir ülkenin itibarının ülkeyi yönetenlerin lüks harcamaları ile değil, yurttaşlarını ve doğasını korumak ile kazanılacağı bir türlü anlaşılmamıştır" diye belirtti.

Yaşanan felaketlerin büyük yıkımlara dönüşmesi kader ve fıtrat olmadığı, ülkeyi yönetenlerin tercihlerinin sonucu olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "Bu nedenle ülkemizi yönetenlere bir kez daha akla ve bilime kulak verme çağrısı yapıyor, yurttaşların yaşamını koruma sorumluluklarını hatırlatıyor, Anayasa'daki sosyal devlet ilkesinin gereği olarak felaketlerde zarar gören halkın yaralarını sarma görevinin de kendilerinde olduğunun altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.